Pui Ametit Si Infratit Cu Cartofi Copti
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Aceasta este o reteta din seria celor facute cu aparatul vechi, in graba, pe stomacul gol, dupa metoda “scoti tot ce ai in frigider si faci ce-ti trasneste prin cap pentru a nu muri de foame”.
Ingrediente:
3 cartofi medii – ramasi pe fundul unei pungi
3 linguri de malai (faina de porumb)
1 ceapa – daca nici ceapa n-ai in casa, halal de asa gospodar
300g vin alb sec – pacat sa nu tii asa ceva in casa; nu tin minte exact ce era, probabil niste heres
5 cm radacina de ghimbir – ne alintam, ce mai
1 lingurita de zahar – ceaiul il bem fara, mancarea cu
1 lingura paste de tomate – adaos universal
1 legatura marar proaspat – hm… dificil, dar nu imposibil
3 catei de usturoi – e iarna afara, asa remediu contra gripei si racelii trebuie sa aiba orice om sanatos
sare si piper – o banalitate
cartofi, ceapa, ghimbir, heres, marar, usturoi, malai
Mod de preparare:
1. Am spalat bine cartofii si fara a-i curati de coaja, i-am taiat in patru (daca sint prea mari – in 8), i-am sarat si i-am impins in cuptor (200 °C) pentru 30 min.
2. Pieptul de pui l-am impartit in doua, l-am rumenit pe ambele parti intr-o tigaie uscata, dupa care l-am hacuit in 5 bucati aproximativ egale.
piept de pui in tigaie
3. In tigaia unde a fost puiul, am turnat putin ulei si am calit in el ceapa, la foc mediu. Deasupra am adaugat bucatile de pui.
piept de pui prajit pe ceapa
4. Am prajit vreo 5 minute puiul cu ceapa, amestecand. Am adaugat ghimbirul tocat marunt, usturoiul feliat si o lingura de pasta de tomate. Am amestecat bine, bineinteles.
piept de pui, usturoi, pasta de tomate, ceapa
5. M-am mai invartit in jurul tigaii, amestecand, inca 5 minute (in acest moment am fost martorul unui mare eveniment: schimbarea la fata a tigaii) ,
piept de pui, usturoi, pasta de tomate, ceapa
dupa care am stropit-o cu vin, 200g de apa si o lingurita de zahar, sa mai imblinzesc putin acreala vinului.
piept de pui stins cu heres
6. Inca peste 5 minute (n-am uitat sa amestec), am adaugam mararul tocat. Am prajit la foc mediu, am dat cu spatula prin tigaie, inca 5 minute.
marar
7. Am cernut malaiul pentru ingrosare, si clar lucru ca am mai amestecat oleaca.
malai
Am dat focul mai incet si am lasat sa se gateasca inca 7 min.
tigaie cu capac
8. Cand cartofii au fost aproape gata, i-am scos, ca trebuie sa se gateasca si in alta parte.
cartofi copti
9. Intr-un vas termorezistent, al amestecat continutul tigaii cu cartofii si l-am ascuns in cuptor, inscins la 220 °C, pentru vreo 15 min.
cartofi cu pui in sos de heres
A iesit o minunatie, chromatic poate nu foarte atractiva, dar la gust, va spun eu cu mana pe inima, a iesit pe cinste.
cartofi cu pui in sos de heres
Sa mananci…,
cartofi cu pui in sos de heres
si sa tot mananci.
cartofi cu pui in sos de heres
Sa aveti pofta!