contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pui ... A La Puiu!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acu" vreo cateva zile, domnu" Puiu (care e un mare, mare domn, de-adevaratelea) a gatit o mandrete de pui fript, pe care l-a postat pe arta culinara.com. Am luat modelul lui Puiu drept inspiratiune si am gatit si eu in acelasi fel propriul inaripat:

Ingrediente:
inaripatu" cu pricina - al meu a avut vreo 2,5 kile
150 de grame de unt
2-3 catei de usturoi
1 lingurita de cimbru uscat
1 lamaie mica
1 mar, cateva cuisoare - Puiu a pus si o ceapa, eu am uitat de ea!
sare, piper
legume pentru garnitura, la alegere - Puiu a asortat mai multe, eu am avut doar cartofi si din aia am folosit, vreo 2 kile, taiati in sferturi
cateva fire de rozmarin uscat, pentru cartofi
1 lingurita de boia de ardei dulce, pentru aceeasi cartofi
Preparare:
Se spala si se zvanta puiul.

Untul, o lingurita cu varf de sare, o lingurita de piper, cimbrul, usturoiul si zeama de lamaie se pun in blender:

Se mixeaza pana se obtine o crema fina.
Se desprinde pielea puiului de pe carne - eu am inceput de la spate si am desprins cat am putut catre cele doua pulpe, iar desupra pieptului am desprins incepand dintre picioarele puiului in sus:

Se distribuie crema de unt sub pielea puiului, mai precis deasupra pieptului si cat posibil deasupra pulpelor. Se aduna pielea la spate si se fixeaza cu vreo doua scobitori.
Se sareaza si pipereaza interiorul puiului si partile care nu sunt umplute cu pasta condimentata - anume aripile, pulpa inferioara, spatele.
Se infig cuisoarele in mar - ca de ceapa am uitat, daca imi aminteam o puneam si pe ea - si se introduce marul (si ceapa) in cavitatea puiului (eu am introdus si cele doua jumatati de lamaie stoarse):

Cartofii curatati, spalati, taiati in sferturi, i-am condimentat cu sare, piper, rozmarin si o lingurita de boia de ardei dulce. I-am asezat in tava acoperita cu hartie de copt, in jurul puiului:

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptorul preincins la 200 de grade, pentru 1 ora jumatate. Dupa acest timp, am indepartat folia si reintrodus puiul pentru inca un ceas in cuptor, pana s-a rumenit de iti venea sa il mananci cu ochii, iar mirosul te facea sa lacrimezi de pofta:

Am servit repejor, ca pofta era mare, alaturi de cartofii din tava si muraturi:

Domnu Puiu, sarumana pentru masa!
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de http://feedproxy.google.com/~r/CuinaBanateana/~3/CsWElYt2WMY/pui-la-puiu.html