Pudra De Fructe Si O Inghetata Delicioasa
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Si uite cum zboara frumoasele zile de primavara si cum ne lasa doar amintirile unor clipe parfumate de splendoarea pomilor in floare, de soarele bland si cald si de pamantul rodind a verdeata. Si n-ar fi pacat sa ramanem cu un gust amar dupa dorul acestor minunatii si sa nu profitam de roadele timide dar parfumate ale primaverii?
Framantata de ganduri, mi-a venit intr-o zi ideea de a crea pudre de fructe pentru a le folosi in aromarea deserturilor care nu necesita adaos de apa (inghetata de banane, macaroons, etc). Si cum capsunile incep deja sa fie in sezon am inceput cu ele. Insa ideal ar fi fost sa mai astept oleaca pentru a profita de dulceata si aroma capsunelor adevarate, neaose. Insa ideea acelor pudre frumos colorate si aromate ma urmarea non stop asa ca intr-o zi am purces la piata si am cumparat 2 kg de capsuni-gigant, din care un kilogram s-au transformat in minunata pudra aromata.
-
fructe, la alegere (capsuni, banane, piersici, pere, mere, caise etc) in orice cantitate
Ideal este sa alegeti fructe fara prea multi samburi (de ex. zmeura, murele, dudele se exclud) si nu foarte zemoase deoarece dupa deshidratare isi micsoreaza mult volumul si va ramane foarte putina pulpa.
-
Fructele se spala si se curata, dupa caz, de samburi, codite sau frunze.
-
Se taie felii potrivite: nici prea groase dar nici prea subtiri caci fie vor avea nevoie de foarte mult timp pentru a se usca fie vor iesi subtiri ca o foita.
-
Se pun feliile pe tava aparatului de deshidratat pe care am pus hartie de copt.
-
Se deshidrateaza pana la uscarea completa a feliilor de fructe.
-
Feliile uscate se rasnesc intr-un robot mic pana rezulta o pudra fina. ATENTIE insa sa nu supraincalziti robotul caci va rezulta o pudra umeda.
-
Pudra rezultata se pastreaza in borcane bine inchise, in care se pun 2-3 plicuri de perle de silicon (eu le-am luat din borcanse de suplimente). Acestea au rolul de a absorbi orice potentiala urma de umezeala.
-
Borcanele se pastreaza in camara, vreme indelungata.
--- * ---
Eu am folosit pudra de indata in combinatie cu minunata inghetata de banane. Inainte, daca foloseam capsunele crude, inghetata se inmuia prea tare insa acum am ajuns la textura perfecta! Iar gustul este pe masura!
Inghetata de banane cu pudra de capsuni
Urmatorul fruct pe lista: banana! Oh, si abia astept sa-mi fac tot felul de borcanase umplute cu arome delicioase si 100% naturale, de fructe! Mmmm ♥ ♥ ♥