contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea "dulce Romanie" A Lunii August: Prune Cu Topping Crocant

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
_DSC2333
I am sooooo late with this post. Adica am intarziaaaaat groaznic cu aceasta reteta care tinea de provocarea de luna august “Dulce Romanie”,o idee lansata de Mihaela si gazduita luna …deja trecuta de Gaby. Reteta a fost gata la timp dar n-am avut eu timp de postat. Asa ca iata-ma cu provocarea de august in…septembrie. Sper sa ma ierte Gabi si sa ma accepte asa intarziata cum sunt. Inca o data scuze, scuze, scuze! Reteta asta este in egala masura de vara si de toamna – iarna, ba chiar e si de post daca inlocuiti untul cu margarina. Si se prepara foarte repede. Pentru patru portii (desi discutabil cand e vorba de ….marimi) ne trebuie:
- 6 prune foarte coapte
- 4 linguri zahar brun
- 100 ml suc de portocale
- o lingurita scortisoara
pentru topping:
- 75 gr unt
- 150 gr. faina
- 2 linguri zahar brun
- 4 linguri fulgi de ovaz
- 50 gr. fulgi de migdale
Spalam prunele, le scoatem samburii si le taiem in patru.
_DSC2318
Le asezam intr-o craticioara, adaugand peste ele zaharul (eu n-am avut brun asa ca am pus din cel normal dar ceva mai putin), sucul de portocale si scortisoara, le mestecam bine si le punem pe foc pana cand se topeste zaharul.
_DSC2319
Pregatim patru vase mici termorezistente si impartim compozitia de prune egal intre ele. Eu m-am lacomit si mi-am pus numai si numai mie intr-un pahar inalt termorezistent, singurul de altfel care il am, avantaj – e elegant, dezavantaj, incape mai putin toping decat intr-o forma cu gura mai mare. 
Incingem cuptorul la 180 grade C. Daca aveti aparat cu microunde (ca mine), il puteti folosi si scapati de caldura cuptorului in ditamai luna august. In alt anotimp poate fi chiar placut sa aprinzi cuptorul pentru asa desert ce raspandeste in casa arome fructate.
Pregatim foarte usor si toppingul: amestecam faina si untul pana rezulta un…aluat mai sfaramicios. Adaugam zaharul si fulgii de ovaz si de migdale (daca avem).
_DSC2321_DSC2324
Presaram acest …amestec deasupra prunelor si totulse baga la cuptor cam 20 – 25 de minute pana cand devine aluatul de deasupra crocant si capata o nuanta usor rumena. Eu n-am avut rabdare atata sa astept dar chiar si nerumena si doar usor crispy dulcegareala asta mi-a placut foarte mult.OKAsa ca mi-am mai facut o tura a doua zi. Hehe, sa-mi fie de bine!
_DSC2328