Provocarea Lunii La Daring Kitchen Cooks: Tocana Brunswick
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand am auzit la Daring Kitchen denumirea acestei tocane, m-am si vazut cu ochii mintii calarind la vanatoare prin padurile Austriei, alaturi de nobili habsburgi (hihihi, sunt modesta, asa-i?) in sunetele goarnelor si hamaitul cetelor de ogari. Ei bine, nu, originea acestei tocane este americana, mai exact, nord-americana, de prin insoritele bucatarii sudiste. Paternitatea acestei tocane este aprig disputata intre statul Georgia si statul Virginia, cert este ca ea s-a impus ca un fel specific sudului. Cand am citit prima oara reteta, am constatat ca este un fel de mare ghiveci, cu foarte multe legume de tot felul si mirodenii.
N-am putut face chiar dupa reteta, pentru ca n-am voie de la dieta sa amestec carnea cu legumele amidoane sau cu porumb, asa ca am gatit propria varianta de tocana Brunswick cu morcovi si ciuperci.
- carne de pui ( 1 pulpa / portie)
- 100 costita afumata, taiata in bucatele
- 200 gr. morcov curatat si feliat
- ciuperci (cam 3 bucati mari / portie) – asta in locul porumbului, mazarei, cartofilor excluse toate din motive de dieta
- 2 – 3 rosii decojite si cu semintele scoase
- 2 cepe mari curatate si taiate marunt
- 1 sfert telina mare pe care am ras-o marunt
- supa de pui (circa 500 gr)
- 4 – 5 linguri pasta de rosii
- 1 lingura generoasa de usturoi zdrobit intr-o pasta omogena
- 1 lingurita de boia
- 2 – 3 frunze de dafin
- Sos Worchestershire – un paharel mic, eu am turnat direct in oala dupa ochi
- ulei, sare, piper proaspat macinat
- Verdeata dupa preferinte tocata pentru decor si extra-flavor– eu am preferat leurda: pentru ca-mi place si pentru ca este de sezoooooon
Asezonam carnea cu sare si piper, incingem uleiul intr-o cratita mare si le calim, la foc mediu, pana se rumenesc frumos.
Adaugam ceapa deja curatata si taiata marunt, morcovul spalat, curatat si feliat, telina curatata si rasa si, in cele din urma, ciupercile spalate si taiate in patru.
Cand legumele se inmoaie, turnam supa si restul ingredientelor (cu exceptia sosului Worcestershire), dam focul mai tare pana cand incepe sa fiarba, apoi dam focul incet, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba mocnit pana cand carnea este moale (intre o jumatatea de ora, o ora).
Cu cinci minute inainte de a lua tocana de pe foc, scoatem foile de dafin, gustam putin si potrivim cu sare, piper, adaugam si sosul Worcestershire si jumatate din verdeata tocata marunt. Cealalte jumatate o presaram in farfurie peste tocanita aburinda.
Sincer, vazand reteta propusa, eram cam sceptica dar sa stiti ca, dupa ce am gustat si re-gustat si apoi mancat de-a binelea, mi-am schimbat parerea: parol, e chiar buna si e plina de savoare!