Provocarea Dulce Romanie: Sunca In Stil Florentin
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Luna aceasta, a fost randul Andreei de la Toata ziua in bucatarie sa gazduiasca provocarea lunara Dulce Romanie si a venit cu un un ingredient de sezon: spanac. Nu dati cu pietre, nu va socati dar musai sa marturisesc: urasc spanacul. O ura veche, hat de pe vremea bebelusiei cand, povesteste mama, cand imi dadea spanac, il scuipam cu energie umpland hainele, peretele, podeaua. Nu ma putea face nicicum sa-l mananc. Acum il mai tolerez din cand in cand dar tot nu m-a castigat in vreun fel. Il mananc cerebral, gamdindu-ma ca: Uau, e sanatos dar cah ii urasc gustul. In preparatul de fata, spanacul nici nu se simte, toata mantocaria este un soi de aperitiv, destul de prezentabil, mai ales daca il puneti in chifla pentru servire (n-a fost cazul la mine cu dieta mea).
Ne trebuie:
spanac – circa 25 gr. per portiefelii de sunca – cate portii facem desi daca sunt subtiri si inguste s-ar mai putea sa-ti trebuiasca extra.oua – cate un ou per portiesmantana lichida – cate o lingura per portie. Eu am inlocuit-o cu branza de vaci pasata fin, nu era lichida dar a mers.cascaval – doar atat cat e nevoie sa acoperim fiecare portie in parte cu o ploicica fina de razatura. N-am folosit partea fina caci sta ceva la cuptor iar daca e prea fin se topeste inainte de a se face oul din interior.
Intai pregatim formele: eu am folosit unele de briose dar puteti folosi si chifle, eventual scobiti interiorul pentru nitica adancime.
Incingem cuptorul.
Pregatim spanacul, spalandu-l, curatandu-l, dupa care il asezam intr-o sita si il oparim bagandu-l in apa clocotita pana se inmoaie. Il scurgem si-l tocam marunt.
Si acum asamblam preparatul: intai feliile de sunca, le-am pus in forma de caus ca sa cuprinda restul ingredientelor. In interior, am asezat primul strat – spanacul, am sarat, piperat, deasupra am spart oul (cu emotii caci ma gandeam ca s-ar putea sa nu incapa albusul tot si sa dea in afara), deasupra am turnat smantana – am mai asezonat nitel sare, piper, ultimul start este cel de cascaval.
Se baga la cuptor si se lasa la copt pana cand oul se incheaga si branza devine aurie – circa un sfert de ora. L-am savurat cu o salata de rosii si chiar si mie care cam detest tot ce cuprinde spanac, mi-a placut. E un preparat care poate fi atat de ocazie, bibilit festiv, dar poate fi si un banal mic dejun preparat rapid intr-o dimineata ploioasa.
Pofta buna!