contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea “dulce Romanie”: Pui Toscan Gatit La Caramida Incinsa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


_DSC2254

Reteta asta este pentru “Dulce Romanie”, provocarea culinara a  blogosferei care dureaza de ceva luni dar acum e prima data cand particip si eu, am mai intentionat si datile trecute dar inca nu reusisem sa ma adun, chit ca mi-am dorit foarte mult. Dar luna asta iata-ma raspunzand acestei provocari initiata de Mihaela si gazduita luna aceasta de Gabi care a dat si ingredientele magice ale lunii cuptor: pui si prune. Am tot cochetat cu ideea de a face un singur fel care sa incorporeze ambele ingrediente, mai ales ca stiam ca exista o reteta de pui cu prune afumate, in cele din urma n-am rezistat sa nu fac aceasta reteta care o am pe to do list de ceva timp si am zis ca acum….musai musai. Reteta e inspirata dupa o reteta din Toscana si se prepara de obicei la gratar dar cum eu n-am avut noroc zilele acestea de asa ceva, mai car mai mar, m-am incumetat de am facut focul in cuptor. Am nadusit ceva dar a iesit o mancarica de zile mari, super super, pielea crocanta si carnea moale de ti se topea in gura. Mmmmmm!
Ne trebuie
- un pui intreg
- niste apa sau bere pentru stropit
- piper proaspat macinat
- sare de mare
pentru marinada: ulei de masline (3 linguri), boia de ardei (o lingura), 2 – 3 catei de usturoi, coaja si zeama de la o lamaie
- 2 caramizi curate
- cimbru, rozmarin
Ultimele doua sunt optionale, eu nu le-am pusa pur si simplu pentru ca am vrut ceva cu arome mai simple. N-am pus nici lamaie iar in loc de caramizi (n-am gasit prin curte), am folosit o tigla respectabila pe care am spalat-o inainte de a o baga la cuptor sa se incinga.
Incepem prin a pregati puiul: uitandu-va la fotografii, cred ca v-ati dat seama ca arata cam ciudat ca si cum as fi scapat friptura in sosea si a trecut tirul peste ea.Râs în hohote N-a fost chiar asa dar…. pe aproape caci, ei na, l-am aplatizat eu insami, taind si scotand coloana vertebrala cu ajutorul unei foarfece speciale de taiat puiul. Tehnica se numeste “fluture” si e musai daca vrei sa pregatesti pui toscan.  Daca foarfecele e bine ascutit, e mult mai usor decat pare si bonus, puiul se face muuuult mai repede.
_DSC2154_DSC2155
Asadar cu foarfecele special scoatem coloane vertebrala decupand si de o parte si de cealalta a ei. Luam apoi un cutit cu lama scurta si, cu atentie, scoatem si osul pieptului. Si iete asa, puiul se va aplatiza lejer si se va gati uniform.
_DSC2158_DSC2159
Pregatim marinada, amestecand trei linguri de ulei cu usturoiul zdrobit, o lingurita sare, o lingurita piper si trei lingurite de boia (plus coaja de lamaie de doriti). Cu aceasta marinada ungem bine bine puiul pe pielita si lasam sa….se aromeze si cateva ore daca avem timp.
_DSC2160_DSC2162
Pregatim caramizile, curatindu-le si invelindu-le in folie de aluminiu. Eu numai am spalat, n-am mai invelit-o in folie caci nu intentionam sa o pun direct pe pui ca in reteta originara.
Am incins cuptorul la 200 grade C.
In mod normal, puiul se scurge si se pune direct deasupra carbunilor incinsi pentru cateva minute pe fiecare parte dupa care se trage pe gratar unde e  focul mai molcom, se pune deasupra puiului caramida deja incinsa si invelita in folie de aluminiu si se lasa sa se faca, stropind din cand in cand cu apa sau bere ca sa nu se usuce.
Eu am folosit farfuria de jos a vasului roman in care am asezat puiul, l-am bagat la cuptor iar deasupra am pus grilul cu caramida incinsa. Intai am asezat-o cativa centimentri mai sus, apoi am coborat grilajul chiar deasupra puiul cat sa pot trage sa-l mai scot sa-l stropesc din cand in cand (asa la vreo zece minute) cu bere.
_DSC2241_DSC2242
La cuptorul meu a durat vreo ora si a iesit delicios, pielea crocanta si fara grasime, carnea frageda si delicioasa – v-am zis, se topea in gura.

_DSC2299


Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com