contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Dulce Romanie: Macaroane Cu Crema De Branza, Mazare Si Morcovi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
_DSC2640
Dupa ce am revenit cu harnicie (ha ha, ce modesta sunt!) la provocarile Daring Kitchen, nu puteam rata reintrarea in dragalasul nostru grup (din ce in ce mai numeros) al provocarii Dulce Romanie. Lansata de Mihaela de mai bine de un an, provocarea aceasta “topaie” voioasa din blog in blog si tot mai multa lume harnicuta se starnge in …trenuletul pofticiosilor lunari:
octombrie 2010: Mihaela – De prin lume adunate a propus un ingredient oranj si delicios: dovleacul
noiembrie 2010: Furnicuta Boscodina a grait - nuci si usturoi
decembrie 2010: Alison ne tenteaza la preparate culinare cu peste si fructe de mare
ianuarie 2011: pffff, luna in care l-am nascut pe Petrica - Alina e cu vegetalele: rucola si ciuperci
februarie 2011: Miha, doh - se putea altfel? - ne....dedulceste la ciocolata - pfff. de asta chiar imi pare rau ca am ratat-o.
martie 2011: Carmen ne provoaca cu niste bauturici: vin si cafea. Mai ales la cafea - as fi fost prima:)
aprilie 2011: Mimi e in spiritul sarbatorilor pascale, asadar: miel si miere.
mai 2011:  Alina cuvanta dulce del leche si sparanghel (tin minte ca vazusem provocarea aceea si ma gandeam ca n-am timp de cumparaturi de sparanghel)
iunie 2011: Antonina ne vajaie pe la nas arome de vara: menta si cirese.
iulie 2011: Flory ne ...indoapa cu fructe de padure si in oale miroase a busuioc.
august 2011: Gaby vrea sa gatim cu prune si sa savuram o reteta cu pui. Ha, asta stiu ca am bifat-o. Provocarea vreau sa zic.:)
septembrie 2011: Betty ne duce la piata sa luam vinete si pere.
octombrie 2011: My Fancy Cake ne demeneste cu arome de cupcakes si miros de toamna de la Ziua Recoltei. Pe la mine s-a simtit degeaba aroma, ca am fost in spital cu Petre si nu-mi mai ardea de nimic.
noiembrie 2011: Xandrinna zice ceva de hrean si mere.
decembrie 2011: Brandusa ne pregateste de Craciun propunandu-ne sa pregatim prajiturele de Craciun si ceva bun cu ghimbir.
ianuarie 2012: dupa atatea rasfaturi culinare, Mitinica ne propune o detoxifiere cu citrice.
februarie 2012:Violeta ne vorbeste de amour cu prajiturele de dragoste si drojdie cu care sa ne umflam in pene.

Si ajungem si in luna martie 2012, cand gazda noastra Cristina, de la Arome si culori ne propune doua ingrediente generoase: paste si frisca. E o perioada sensibila, multa lume posteste dar draguta de Cristina s-a gandit la toate, aceste doua ingrediente se preteaza foarte bine atat de dulce cat si de post, doar la dieta mea nu prea merg nici una nici cealalta. No problem, gatim pentru familion. Adica pentru picii nostri, caci sotul nu prea agreaza pastele facute altfel decat simplu cu branza burduf. In feciorii mei mi-e nadejdea caci am de gand sa…experimentez pe papilele lor gustative o noua reteta pe care am gasit-o in volumul de “Paste” din colectia Adevarul “Delicii in bucatarie”. Arata bine, suna bine, n-avea de ce sa nu fie buna. Reteta de fata e inspirata de respectiva carte, no, n-am respectat reteta punct cu punct dar, in fine, prin punctele esentiale, e tot pe acolo.
Pentru patru portii, avem nevoie de:
- 300 gr. paste melcisiori
- 200 gr. mazare boabe
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- branza proaspata de capra – I lingura zice reteta. Eu una nu dau cantitati, stiu calr c-ampus mai mult, cred ca vreo trei linguri (nu stiu exacct pentru ca am razuit deasupra si am apreciat din ochi cantitatea); e drept ca n-am pus parmezan. Si nici branza de capra, n-a fost de capra ci am folosit telemea grasa de vaca – de aceea aveam in frigider. Principal e ca branza respectiva sa se intinda ca sa aiba un final apetisant.
- 1 lingura de parmezan
- 1 lingura de unt si trei linguri ulei de masline
- supa de legume – un litru zice in reteta, mie mi s-a parut mult, aveam congelata niste supa de pui (vreo 200 ml) si am pus-o pe aceea si a fost foarte bine. Oricum daca aveti nevoie de mai mult lichid, mai puteti adauga apa in cel mai rau caz. Nu e o problema. Oricum la final n-aveti nevoie decat foarte putina supa, ceva mai putina decat incape intr-o ceasca de expresso scurt, lichid de care avem nevoie pentru sosul final.
- sare, piper
Ce-am mai adaugat eu si nu scria in reteta: o lingura de pasta de ardei, nu strica si alte legume (ciuperci, rosii, broccoli etc. etc.), in functie de preferinte si sezon, totusi potriviti cantitatile sa fie cat de cat egala cantitatea de paste si legume.
Punem la fiert apa pentru macaroane, cand da in clocot, adaugam sarea si pastele melcisori.
Cat fierb macaroanele, tocam marunt ceapa, morcovii si le punem la calit intr-o craticioara in care am infierbantat, in prealabil, uleiul; n-am vrut sa le prajesc ci doar sa dau gustul, asa ca am apelat la un truc invatat de la soacra: am picurat si nitica (dor putina) apa in uleiul fierbinte. Asa legumele se vor cali, vor avea gust de prajit dar vor fi, de fapt, mai mult fierte. Punem sare, piper, adaugam si supa dupa care punem si mazarea. Le-am lasat sa fiarba impreuna pana au fost gata iar supa s-a cam evaporat, ramanand doar putina (totusi fiti cu ochii pe ele sa nu se arda).
_DSC2627_DSC2631
Acum urmeaza partea finala:   cand supa in care a fiert legumele e aproape evaporata (daca ati pus prea mult lichid dar legumele sunt fierte, scurgeti excesul de lichid pana ramane doar putina), am luat de pe foc craticioara si am razuit deasupra branza si/sau parmezanul, am repus pe foc si am inceput sa mestec cu nadejde si spor pana cand toata branza s-a topit intr-un fel de sos de branza elastic, nici prea gros nici prea subtire. Potrivim la gust cu sare, piper si, desi in reteta nu scrie, eu una zic ca nici niste verdeata presarata deasupra nu strica deloc.
Acum trebuie sa recunosc, reteta se numea Melciciori in crema de mazare, adica cand mazarea era fiarta, se maruntea in blender dupa care se amesteca pe foc cu branza. Doar la final de tot se adauga morcovul taiat marunt si calit in unt. Mie mi-a placut mai mult asa cum am facut-o aici. Culori vesele, mirosuri apetisante....  
_DSC2649_DSC2641
Dupa cum vedeti, ma invredniceam sa fac si eu o poza rapida, fara mari farafastacuri vizuale ale mantocariei finale, ca am fost....boicotata miseleste de mezinul familiei, mult prea nerabdator sa testeze mancarica - n-a avut rabdare ca mami sa se dea in stamba cu pozatul si a trecut la fapte: mancarica a fost ...pipaita, injunghiata, mestecata, inghitita, savurata si alte cele. Totusi, pentru Petrica si ai sai patru dintisori, juma` din portie a fost nitelus data prin blender, n-am facut-o chiar piure dar am mai maruntit-o pentru castorul nostru de serviciu. Noooo, pofta buna!

P.S. Cu toata dieta, asa din varful limbii, am gustat si eu mancarica. E buna:).
_DSC2683_DSC2689_DSC2687