Provocarea Dulce Romanie: Iced Cafe Latte
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand am vazut al doilea ingredient propus la provocarea Dulce Romanie de luna aceasta de gazda noastra, Cristina, si anume frisca, am dat nitelus iama prin retetele mele cu eticheta “de testat” si mi-am ales vreo cateva mari, apetisante si promitatoare. Numai ca atunci cand m-am apucat de gatit am facut o cu totul alta reteta decat ma gandisem anterior. De vreo doua luni, mi-am schimbat abonamentul de cablu si sunt (mult prea) fericita vizionatoare de Paprika Tv. Inutil sa va mai spun ca atunci cand deschid televizorul, 80% din timp sta doar pe Paprika? Pe mine una ma relaxeaza gatitul, nu doar sa gatesc eu ci zi sa vad pe altii ca o fac. Si asa am vazut aceasta reteta, la emisiunea “Gourmet Expres” unde se agita, rade, face glume si gateste un bucatar foarte simpatic pe numele lui Ainsley Harriot. Imi place ca e plin de viata, de energie si ma binedispune atunci cand apuc sa-l vad (doar ca nu prea apuc, e la ora la care ies cu Andrei in oras). Reteta asta mi s-a parut extrem de simpla si ucigator de apetisanta asa ca aproape n-am ezitat in a ma decide s-o incerc. Ingredientele nu-s prea multe dar sunt pe spranceana:
- cafea – eu am pus ness, 100 ml (e singura cantitate care a precizat-o clar). Lichid, nu pudra A adaugat si zahar ca s-o indulceasca, eu n-am facut asta pentru ca laptele condensat mi se pare suficient de dulce. In plus si frisca din comert are ceva zahar.
- lapte condensat. Si a luat Ainsley ditamai conserva si a turnat-o gramada peste cafea. Eu ma binoclam, doar doar vad gramajul conservei. N-am avut noroc, am estimat vreo 200 ml (?) dar oricum am pus in reteta mea doar 100 ml pentru ca nu vroiam multe portii si vroiam sa simt bine de tot gustul cafelei.
Apropo de laptele condensat, la noi nu se (prea) gaseste, asa ca l-am facut in casa dupa reteta Laurei Adamache. Vorba americanului: worked as charmed. Mi-a iesit perfect si e o reteta super-rapida, ramane de vazut acum ce mai gatesc cu restul caci mi-a iesit destul de mult si e pacat sa nu fac ceva cu el.
- frisca. Tot asa a turnat Ainsley cu borcanul, asa ca am dat cu estimarea, vreo 200 (?), eu tot 100 ml am pus. Am inceput sa mixez amestecul, a inceput sa spumuiasca. Suuuuper!Iete, aici o bauturica de vara, puneti amestecul la frigider, ii mai puneti si gheata inainte de a o servi, poate lichior pentru o savoare usor exotica, niste frisca de décor, niste sos de ciocolata….Doamne ce bunatate trebuie sa fie! (Am gustat din varful limbii, offff, offfff, abia m-am tinut sa nu abdic de la dieta).
Oricum, reteta a la Ainsley Harriot mai are inca un ultim pas: turnam café latte in cupe (pot fi cesti de cafea, pahare, cupe de sampanie etc. etc. etc.) si bagati la congelator sa inghete. Cand vreti s-o serviti, scoateti-o cu o ora inainte sa se mai dezghete nitel la frigider. Am testat-o asa putintel din varful linguritei. Suuuuuper!!!!
Si daca nu ma credeti, iote-l aici pe maestru in actiuni, dati si voi o estimare, cat cantaresc conservele alea…
Astept amatoare sa vina pe la mine sa pape cele doua portii: sor-mea, Antonia, Daniela? Se aude, fetelor? Sunt doar doua portii .
E drept, cele virtuale pentru voi, fara numar. Sunt generoasa, asa-i?