contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Provocarea Dulce Romanie: Fursecuri Bolinhas De Coco

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
103103
Un fel de traducere ar fi fursecuri din nuca de cocos cu cardamom sau biscuiti cu cardamom si nuca de cocos. Biscuiti li se spune in India, de unde si este originara aceasta reteta – mai precis, regiunea Goa. Sunt in fapt, niste fursecuri crocante la exterior si moi in interior cu o textura din aia de ti se topeste in gura. Reteta o am de la Daring Bakers, n-am facut-o la vremea ei dar mi-a ramas in cap si cum s-a ivit prilejul am si profitat s-o incerc. Prilejul este provocarea pe luna noiembrie care vine din partea Lianei si Laurei, cele doua bucatarese de la Transylvanian Kitchen. Cum una din cele doua provocari este o reteta de fursecuri, here I am cu o reteta apartinand bucatariei catolice din Goa, reteta in care se simte foarte mult influenta ocupatiei portugheze care a dominat mult timp zona.
Ce e neobisnuit la aceste fursecuri este faptul ca sunt preparate
in intregime din gris si nuca de cocos, fara faina iar prepararea nu e  dificila dar include o perioada de cel putin 8 ore de odihnit la frigider, timp in care grisul absoarbe lichidele din aluat si capata o textura foarte moale.
Aceste fursecuri fragede si bune, ne povesteste Aparna, propunatoarea retetei, sunt o tratatie specifica perioadei Craciunului, fara ele platoul cu dulciuri oricat de divers pare a fi incomplet. Acestea fiind spuse, sa ne apucam de treaba.
Pentru patru duzini de fursecuri, ne trebuie:
150 gr. nuca de cocos
250 gr. gris
250 gr. zahar
180ml apa
2 linguri ghee sau,in fine,unt nitel topit
2 oua mari
8 – 10 bucati de cardamom, transformate in pudra fina – circa o lingurita jumatate
putina sare
Nuca de cocos trebuie sa aiba o textura mai marunta, asadar am bagat-o in robot si am mixat-o nitel. Nu mult caci nu vrem s-o transformam intr-o pasta. O punem deoparte. 
Intr-o tigaie neadeziva incinsa pe foc, punem grisul si mestecampe foc mediu pana cand incepe sa raspandeasca o usoara aroma si incepe a-si schimba culoarea. Nu dureaza mai mult de cateva minute.N-o lasati sa se coloreze.Turnam grisul intr-un blidisel si-l punem deoparte.
044
In aceeasi tigaie,turnam apa, adaugam zaharul,aprindem iar focul, la flacara medie, si amestecam pana se dizolva zaharul.Lasam in continuare pe foc sa fiarba inca vreo doua minute. Stingem focul. Ideea este ca siropul de zahar abia ar trebui sa se foemze dar inca sa fie apos cand oprim focul.In nici un caz sa nu-l fierbem pana cand se ingroasa.
046
Adaugam la acest sirop grisul, mestecam bine.E momentul sa adaugam si nuca de cocos, sarea, untul ghee dupa care amestecam bine toate ingredientele. Punem tigaia iar pe foc mediu si mestecam in compozitia de aluat pana cand e foarte fierbinte si formeaza cocoloase. Toata operatiunea dureaza cam doua - trei minute.
049
Este momentul sa luam aluatul de pe foc si sa-l punem deoparte ca sa se raceasca la temperatura camerei. Punem aluatul intr-un bol, il invelim in folie transparenta si- punem la frigider cel putin opt ore, ideal ar fi sa-l lasam acolo peste noapte. 
050
A doua zi, scoatem aluatul de la frigider si-l lasam la temperatura camerei cateva ore. Separam albusurile de galbenusuri  - pe acestea din urma le batem usor cu o furculita ca sa le spargem. Le adaugam la aluat si le omogenizam in compozitie. Adaugam si praful de cardamom (pe care l-am maruntit la robot din semintele de cardamom) si mestecam bine cu o lingura de lemn sau cu o furculita. 
051
Batem albusurile spuma teapana si o incorporam cu grija in aluatul de nuca de cocos. Avem acum un aluat usor umed si lipicios. Bagam acest aluat din nou la frigider pentru inca o jumatate de ora pana cand se mai ….incheaga nitel.
Pana una alta aprindem cuptorul la 180 grade C. Tapetez tava cu hartie de copt – e si varianta cu ungerea tavii cu niste unt – dar nu prea e stilul meu, prima varianta e favorita mea.
056
Rupem din aluat bucati de marimea unei nuci. Consistenta aluatului ar trebui acum sa fie ferma si sa poata fi manevrat fara dificultate. daca aluatul e lipicios, il presaram nitel cu faina inainte de a-i da o forma. Manevram bucatile de aluat in mana ca sa formam niste bilute,le asezam in tava la distanta una de alta dupa care le presam in tava usor cu ajutorul palmei. Le decoram facand deasupra modele tip grill cu ajutorul unui cutit de bucatarie. Apasam foarte usor formand modelul.
Bagam la cuptor si coacem circa 20 – 25 de minute pana se rumenesc usor. Dupa ce ii scoatem de la cuptor, gata fiind, ii lasam sa se raceasca  dupa care depozitam fursecurile in recipiente ermetice – de preferinta o cutie ermetica speciala pentru biscuiti.
Foarte aromati si gustosi!