Provocarea Daring Cooks: Pateu De Casa Din Ficat De Porc Cu Bagheta Frantuzeasca
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Provocarea lunii la Daring Cooks: pateu de casa. Nu este o mancare nici prea dificila, in plus este savuroasa. Plus ca, spre deosebire de pateurile din comert, in acesta stim cu precizie ingredientele – doar il gatim noi cu manuta noastra, nu? Reteta de baza e de la Daring Cooks, desi m-a tentat nitel si reteta maestrului Varlan, oricum in esenta ele seamana desul de mult.
Ne trebuie:
- 450 gr. ficat de porc
- 220 gr. carne de porc (eu am luat direct carne tocata)
- 220 gr. grasime de porc
- un ou plus un galbenus
- usturoi
- 2 cepe tip salote
- 2 lingurite de coriandru
- piper, sare
- patrunjel maruntit
- 30 ml de coniac
- 2 frunze de dafin
- cateva bucatele de slanina
Aprindem cuptorul si il incalzim la 180 grade C. Taiem carnea si ficatul in bucati mai mici dupa care le dam prin masina de tocat.
Adaugam grasimea de porc, usturoiul facut pasta, ceapa prajita in putin ulei, coriandrul maruntit, sare, piper, patrunjelul, mestecam bine (eu prefer s-o fac cu mana), mai adaugam coniac si ouale pe care le incorporam in compozitia de carne.
Tapetam o cratita cu folie de aluminiu si plasam acolo frunzele de dafin si doua bucatele de slanina. Turnam amestecul de carne si mai adaug deasupra inca doua bucatele de slanina.
In cuptor am plasat o oala mai mare cu apa in care am asezat cratita in care se coace ficatul. Il lasam in cuptor pentru o ora – o ora si jumatate. Cand e gata, il scoatem si il lasam sa se raceasca, timp in care se sucurile ce s-au ridicat deasupra pateului in timpul coacerii, se vor resorbi in compozitia de pateu.
Indepartam frunzele de dafin si bucatile de slanina (daca dorim) si e gata de savurat pe o painica moale. Painica pe care am primit-o de asemenea tema de la Daring Cooks: reteta de bagheta frantuzeasca. Ideea mi-a placut dar cand am citit reteta, m-am cam crucit putin – mult se mai mosmondeste la ea. Am zis totusi s-o incerc:
Ne trebuie un aluat de inceput (starter in engleza) care trebuie preparat cam cu 14 ore inainte de a ne apuca efectiv de prepararea baghetelor. Acest aluat in preparam din 120 ml de apa rece, 240 ml faina si o jumatate de cubulet de drojdie de bere. Intr-un bol, mestecam cele trei ingrediente (cu mana sau cu mixerul) pana se omogenizeaza bine, capatand o textura compacta dar moale. Lasam aluatul acoperit la temperatura camerei cam 14 ore (peste noapte e numai bine). In acest timp va creste si va incepe sa faca chiar si bule (asta daca drojdia e buna).
Peste aluatul de inceput, adaugam restul ingredientelor: inca un cubulet jumatate de drojdie, 240 ml apa fierbinte, 840 ml faina, doua lingurite sare. Eu n-am vurt sa fac o cantitate prea mare asa ca am scazut corespunzator ingredientele la jumatate fata de reteta. Mestecam bine pana se omogenizeaza, dupa care scoatem mixerul (sau robotul) si-l mestecam automatizat pentru cinci minute pe viteza doi a robotului.
Ungem un bol cu putin ulei si plasam aluatul in el, acoperindu-l cu un prosop de bucatarie curat. Dupa o ora, il ”dezumflam” usor si il intoarcem, lasandu-l inca 2 ore acoperit la temperatura camerei.
Impartim aluatul in trei parti egale (sau mai putin daca ati preparat o cantitate mai mica). Ei, aici urmeaza o parte pe care n-am prea respectat-o : adica n-am netezit formele ovale de aluat, de aceea are si aspectul acela….salbatic, rustic daca e sa fiu eleganta:))))). Dupa ce le punem intr-o tava tapetata cu o foaie de copt, am acoperit cu o folie alimentara si le mai lasam sa creasca o ora si jumatate. Aprindem focul in cuptor si-l preincalzim la 240 grade C. Pe fiecare bagheta crestam cu un cutit ascutit linii din loc in loc si stropim baghetele cu apa calda (cica ajuta la o crusta crocanta – eu am uitat, sorry:)))).
Baghetele se tin la cuptor cam jumatate de ora pana capata o crusta rumen aurie. Puteti lasa baghetele sa se raceasca in cuptor, cu conditia sa deschidem usa pentru vreo doua minute ca sa se racoreasca si sa nu se usuce excesiv.