Provocarea Daring Cooks, Decembrie 2012: Vegetarian Shepherd’s Pie
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Provocarea lunii la Daring Cooks este lansata de Andy de la Today`s the Day I cook: : Pate Chinois, cunoscuta si sub numele de Shepherd`s Pie, o reteta clasica francezo- canadiana ce, in mod normal, se face cu carne de vita si cartofi, doua ingrediente ieftine ce puteau fi consumate de multi oameni, in sec. XIX cand aceasta reteta apare incepe a fi in voga.
Tura asta am optat pentru varianta de post a retetei, asadar a trebuit sa fac mici modificari, cum ar fi ulei in pireu in loc de lapte si unt. Este o reteta nu foarte pretentioasa, ba chiar economicoasa daca stam sa ne gandim ca era facuta adesea din resturi de legume si pireu de la masa de duminica, la o adica nimic nu se arunca, totul se refolosea intr-un mod extrem de ingenios. Si delicios. Parol, mie mi-a placut. Dar sa nu ne lungim cu vorba si sa ne punem pe gatit. V-au ramas resturi de pireu, legume de la o copioasa masa in familie? Incercati aceasta reteta, nu va va parea rau.
Pentru 10 portii, avem nevoie
Toppingul de pireu
2 kg 1/4 cartofi nedecojiti
115 gr. unt
360-480 ml lapte
sare
150 gr. linte uscataun catel de usturoisare1 litru apa
Sos
3 linguri ulei de masline
425 gr. ceapa tocata
2 linguri usturoi maruntit
2 linguri pasta de tomate
2 frunze de dafin
480 ml vin alb sec
supa de legume – un litru jumatate
2 linguri amidom de porumb
2 linguri apa
2 linguri sos miso
sare, piper
Stratul cu vegetale
1750 gr amestec de legume de toamna – napi, morcovi, pastarnac - taiate in bucati de 1 – 1/4 cm85 gr. ceapa5 catei de usturoi170 gr ciuperci taiate in bucati mari30 gr. verdeata maruntita2 linguri ulei de masline
Pentru topping, pregatim un pireu: fierbem cartofii, ii curatam de coaja, ii zdrobim si adaugam unt si lapte (sau ulei), mestecam pana capata o consistenta cremoasa si fara cocoloase. Potrivim la gust cu sare si piper.
Sosul: inmuiem ciupercile uscate in apa fierbinte 10 minute. Intr-o craticioara incalzim putin ulei de masline in care adauga ceapa maruntita si usturoiul taiat marunt. Lasam sa se caleasca putin, adaugam pasta de tomate si mestecam cu nadejde 2 – 3 minute, musai sa stam langa ea caci se arde foarte repede. Adaugam frunza de dafin si vinul, ciuperile, lasam sa fiarba mestecand din cand in cand pana cand lichidul se reduce la jumatate. Trecem sosul prin sita, se adauga amidon de porumb, punem din nou pe foc si mestecam pana cand se ingroase. Adaugam sosul miso si asezonam cu sare, piper.
Baza: Introo oala punem lintea, usturoiul si sarea, adaugam 1 litru de apa si cand incepe sa fiarba dam focul mai incet si-l lasam sa se faca 20 minute, mestecand din cand in cand. Trebuie ca lintea sa aiba o consistenta moale dar a-si pastreze forma, sa nu devina terci. Cand e gata, se scurge lintea prin sita si se scoate usturoiul.
Stratul cu legume: Preincalzim cuptorul la 230 grade C, punem legumele intr-o tava, le udam cu putin ulei de masline, adaugam cinci catei de usturoi si rozmarinul, saram, piperam, rumenim la cuptor pentru 25 minute. Le adaugam la sosul de rosii. Eu una nu m-am mai complicat, toate legumele le-am pus crude, doar ca taiate mai subtiri.
Asamblarea:
Preincalzim cuptorul la 180 grade C. Punem lintea fiarta intr-un prim strat intr-un vas tip yena, adaugam ciupercile, ierburile, amestecam bine, adaugam si alte legume mai dorim. Turnam sosul peste legume iar deasupra stratului de legume cu sos intindem cat putem de egal pireul de cartofi pe toata suprafata preparatului. Bagam la cuptor si coacem pana incepe sa se rumeneasca deasupra (cam 30 minute). Se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca inainte de a fi servita.
Instructiuni de stocare si congelare:
Se poate depozita intr-un container inchis si tinut in frigider pana la trei zile.
Cand e gata asamblat nu se congeleaza bine. In schimb, se poate gati mai mult sos care poate fi congelat pentru o folosinta ulterioara.