Provocarea Daring Bakers Aprilie 2012: Rulouri Nazook
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand v-am aratat dulciurile facute de Paste, pe unul anume l-am trecut la secret, iote a venit momentul maretei dezvaluiri: am gatit rulouri Nazook. Propunerea ne-a venit de la Jason de la Daily Candor, gazda acestei luni, care ne-a vorbit de originile sale croato-armene. Aceste origini l-au ghidat si in alegerea provocarii acestei luni - doua delicatese armene, Nazook si prajitura cu nucsoara numai bune pentru o gustarica de amiaza cu o cafea sau un ceai alaturi. M-am hotarat pentru prima varianta dar si a doua este pe lista de to do pentru perioada cand oi termina cu dieta pentru ca prea arata bine zau asa. Ruloul Nazook imi aminteste de o prajitura pe care mama o face de ceva ani si este destul de usor de facut.
Pentru aluat, avem nevoie de:
- 420 gr. faina cernuta
- un pachet drojdie proaspata
- 225 grame frisca
- 225 gr. unt la temperatura camerei
- 2 galbenuse pentru uns prajitura –poate fi inlocuit cu putin iaurt, albus de oua sau chiar ou intreg
- 210 gr. faina cernuta
- 340 gr. zahar
- 170 gr. unt la temperatura camerei
- 2 lingurite esenta la alegere – esenta si nu doar esenta; mai putem folosi nuca, mac, ciocolata si ce ne mai da prin capsor si ne pofteste inimioara. Experimentul n-are ce strica . Sper.
Acoperim coca (eu am invelit-o in folie alimentara) si il punem la frigider pentru cateva ore (sau chiar peste noapte).
Umplutura poate fi foarte versatila. Adica se poate adapta gusturilor de tot felul: vanilie, nuca, mac etc. etc. Eu am ales sa fac o umplutura de cacao. Pentru asta, am amestecat faina, zaharul si untul in bol plus aroma, ingredientul pe care ni-l dorim – eu una am pus cacao – doua lingurite.
La sfarsit, compozitia are un aspect ca de nisip umed.
Make the nazook
Preincalzim cuptorul la 180 grade C. Scoatem coca de la frigider si o impartim in patru. Dam cu faine pe suprafata de lucru si intindem fiecare coca cu facaletul urmarind sa-i dam o forma dreptunghiulara. Aluatul ar trebui sa fie subtire dar nu transparent.
Pentru ca aluatul l-am impartit in patru, tot asa portionam si umplutura pe care o intindem peste aluat cat mai egal si cat mai aproape de margini dar musai sa lasam 2 cm fara umplutura pe partea lunga a foii.
Preincalzim cuptorul la 180 grade C. Scoatem coca de la frigider si o impartim in patru. Dam cu faine pe suprafata de lucru si intindem fiecare coca cu facaletul urmarind sa-i dam o forma dreptunghiulara. Aluatul ar trebui sa fie subtire dar nu transparent.
Pentru ca aluatul l-am impartit in patru, tot asa portionam si umplutura pe care o intindem peste aluat cat mai egal si cat mai aproape de margini dar musai sa lasam 2 cm fara umplutura pe partea lunga a foii.
Adica exact din acea parte din care vom incepe incet sa rulam. O data ruloul facut, il aplatizam usor cu palma si cu un cutit portionam in zece bucati aproximativ cu o grosime cam de 3 cm.
Am pus fiecare bucata in parte in tava (pe care in prealabil am tapetat-o cu foaie de copt) si le-am uns cu ou.
Am bagat la cuptor cam jumatate de ora. Cand sunt gata, le scoatem, le lasam sa se raceasca…..Numai sarezistam pana atunci caci dupa cum vedeti, chiar si in timpul pozelor de prezentare, manute pofticioase….”atacau”