Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Provocarea lunii august Daring Bakers mi-a dat ceva de furca si asta nu pentru ca ar fi dificila ci pentru ca necesita nitica concentrare la detalii, lucru de care cam duc acuta lipsa in ultima vreme. Asa se explica si faptul ca nu le-am ornat ci doar le-am glazurat cu ciocolata. De altfel nu este deloc o reteta complicata dar trebuie sa stiti ca va ia cam doua- trei zile s-o faceti, asta pentru ca trebuie sa tinem seama si de timpul de pus la congelare si de ornarea finala care poate transforma aceste prajiturele in spectaculoase bijuterii gurmande.
Reteta are trei momente esentiale:
1. prepararea inghetatei
2. prepararea blatului
- asamblarea blatului cu inghetata
3. prepararea glazurii de ciocolata
- glazurarea prajiturelelor
Ca inghetata, am ales o reteta din Good Food: Inghetata de caramel, o reteta simpla si gustoasa care e gata in 20 de minute plus vreo doua ore ca sa inghete la congelator.
Ne trebuie: 225 grame de zahar tos, 4 galbenusuri si 600 ml de smantana cat mai grasa gasiti.
Punem zaharul intr-un vas mare, turnam deasupra 100 ml de apa rece si-l incalzim, mestecand in continuu, pana se topeste zaharul. Il lasam sa fiarba (fara sa-l pierdem din vedere) pana cand se transforma intr-un sirop caramel de o culoare aurie.
Luam de pe foc si treptat mai adaugam vreo 20 ml de apa rece. Adaugam cu precautie caci caramelul fierbinte este de felul lui foarte viforos si va “spumega” in stanga si in dreapta. Punem din nou vasul pe foc pana da in clocot. Il dam de o parte sa se raceasca putin.
Mixam galbenusurile pana se transforma intr-o crema groasa, deschizandu-se la culoare. Cate putin adaugam siropul de caramel pana se incorporeaza tot in galbenusuri. Continuam sa mestecam pana cand crema se raceste.
Se bate smantana usor dupa care se adauga in crema de galbenusuri si caramel pana cand se omogenizeaza totul. Turnam crema intr-un recipient (sa fie cam de doi litri – eu am turnat intr-o tava de prajitura, peste o folie transparenta alimentara, vedeti mai incolo de ce) si-l bagam la congelator.
Ca pentru orice inghetata care se respecta este indicat ca dupa vreo 40 de minute s-o scoateti si s-o mixati asa cum e semi-inghetata dupa care o reintroduceti la congelator, mai repetati operatiunea inca de doua ori o data la 40 de minute. Asta ne va asigura o inghetata fina si fara acele enervante ace de inghetata care se formeaza in lipsa acestei operatiuni. Daca sunteti norocoase si aveti o masina de inghetata, nu e nevoie de aceste ultime detalii.
Blatul era musai sa fie cel de la Daring Bakers: Brown Butter Pound Cake, as indrazni un fel de traducere ceva in genul – Blat din unt topit. Recunosc ca am fost nitel cam suspicioasa la inceput dar rezultatul final a fost un blat pufos, asadar reteta merita sa figureze intre optiunile posibile la un tort sau o prajitura.
Ingrediente:
- 275 gr. unt - 200 grame de faina - 4 oua - 1 lingurita (5 g.) de pudra de copt - o jumatate de lingurita de sare - 110 g zahar brun - 75 g. zahar pudra - o jumatate de lingurita esenta de vanilie Preincalzim cuptorul la 160 grade C.
Asezam untul intr-o cratita si-l asezam pe focul dat la un nivel mediu. Il lasam sa se topeasca pana cand capata culoarea ciocolatie si incepe sa miroase a nuca prajita (oricum stati cu ochii pe el, sa nu se arda). Il luam de pe foc, il racim punand cratita intr-un bol mai mare cu apa rece, dupa care il bagam la frigider pentru o jumatate de ora.
Cernem laolalta faina cu pudra de copt si sare.
Luam untul topit din frigider si-l mixam cu zaharul si zaharul pudra pana capata o consistenta pufoasa, aerata si crema astfel obtinuta se deschide la culoare. Dureaza cam doua minute.
Adaugam unul cate unul ouale si mixam. Nu adaugam urmatorul ou pana anteriorul nu este bine incorporat. La sfarsit, adaugam vanilia si faina cernuta. Mixam pana obtinem un aluat omogen.
Tapetam tava cu unt si faina (eu una am preferat sa tapetez tava cu hartie de copt), turnam aluatul si-l intindem in tava omogen si-l bagam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute pana capata o frumoasa culoare aurie. Stim ca e gata atunci cand intepand aluatul in centru cu o scobitoare, o vom scoate curata.
Lasam blatul sa se raceasca 10 minute. Cu un cutit taiem orizontal blatul in asa fel incat sa obtinem doua felii de blat. Il lasam sa se raceasca complet.
Asamblarea prajiturii si glazurarea ei
Scoatem inghetata de la congelator, desprindem folia alimentara (daca o faceti cu dificultate, puteti usura munca, reasezand in tava pe care sa o cufundati usor in apa calda) si o asezam intre cele doua felii de blat. Asteptam o jumatate de ora sa se mai inmoaie inghetata (dar nu sa se topeasca) dupa care feliem prajitura in bucatele mici – aproximativ 4 pe 4 cm. Le asezam pe o farfurioara sau pe hartie de copt si turnam glazura de ciocolata abia preparata si usor racita. Introducem la frigider ca sa se intareasca glazura care o putem orna dupa pofta inimii (actiune pe care eu n-am mai avut nervi s-o fac) – eu una ma gandeam sa incerc cu glazura de zahar praf – n-am mai facut-o deci n-am ma lauda cu asta. :))))
Glazura de ciocolata
Era o varianta de reteta si in reteta de la Daring Bakers dar am preferat o reteta de glazura 2 de la reteta Kinder Pingui, delicatesa pe care am invatat a o prepara de la minunata doamna Laura Laurentiu. Pe scurt, avem nevoie de 200 gr. ciocolata de menaj, 100 gr. unt, 3 lingura de ulei, 1 lingura apa, 1 lingura zahar pudra. Topim toate ingredientele impreuna, mestecand intruna si nelasandu-le sa dea in clocot. Cand s-au omogenizat toate ingredientele, luam de o parte glazura si-o lasam sa se raceasca putin inainte de a o folosi.