Provocarea Bucatarul Curajos, Martie: Guguluf Cu Lamaie Si Mac
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Iote la o noua editie lunara a Bucatarului curajos, ideea Amei - luna asta a revenit onoarea retetei de dulce la Cristina, care ne-a propus o reteta de guguluf de de lamaie cu mac. Ma uit eu peste ingrediente, ma aprovizionez, ma pun pe facut reteta, toate bune si frumoase pana trebuie sa torn macul - hap, nu mai aveam. Convinsa ca nu am nevoie, nu cumparasem - si acum sunt de altfel sigura ca am mac pe undeva prin camara. Asadar, guguluful Cristinei cu mac si lamaie s-a transformat la mine in chec cu lamaie si lichior plus nitica pudra de roscove ca s-o coloreze si sa putem deosebi vizual o aroma de alta.Poate nu stricau oricum aceste modificari, nu de alta dar reteta Cristinei este foarte asemanatoare cu checul meu cu lamaie si mac pe care l-am gatit dupa reteta principesei Margareta. Parol ca seamana, mici diferente doar intre ele. Una peste alta....foarte bun checo-guguluful de la Cristina. Delicios. Miam miam.
Avem nevoie de:
- 2 lamai
- 250g margarina pentru prajituri
- 150g zahar
- 4 oua
- 400g faina
- 1 plic praf de copt
- 100 ml frisca lichida
- 2 linguri lichior de portocale - eu am pus visinata
- 250g zahar pudra
- 100g mac - in loc, am pus o lingura de pudra de roscove
Intai, inati, clar, incingem cuptorul si pregatim tava: eu nu aveam una speciala de guguluf asa ca am folosit una dreptunghiulara, de chec. Fie se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, fie se foloseste foaie de copt.
Spalam lamaile cu apa fierbinte, le razuim coaja si le stoarcem sucul.
Margarina, zaharul si ouale se pun intr-un castron si se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul. Amestecam albusurile cu crema de margarine si oua, cu grija sa nu spargem bulele din spuma de albuse. Apoi incorporam si faina cernuta, praful de copt si frisca lichida. Compozitia obtinuta se imparte in doua.
Intr-una din jumatati punem coaja de la lamai si doua linguri de suc de lamaie, iar in cealalta jumatate punem lichiorul (adicatelea, in cazul meu, visinata) si macul- ca doar nu sunteti uituci ca mine.
In forma unsa turnam mai intai compozitia cu mac, apoi cea cu lamaie si marmoram incet cu o furculita - au am facut invers, inati cea cu lamaie apoi cea cu visinata si pudra de karob.Bagam la cuptor.
Se coace aproximativ 50 minute, sau pana prinde o culoare frumoasa la suprafata si trece de testul cu scobitoarea.
Daca vreti puteti face si un fel de insiropare: zaharul pudra se amesteca cu restul de suc de lamaie si se toarna peste prajitura racita, apoi se lasa sa se usuce. Pont: Amesteca zaharul pudra si sucul de lamaie cu ceva timp inainte de a orna guguluful, astfel va avea timp sa se intareasca un pic si nu va mai curge asa tare jos de pe prajitura.
Eu una nu insiropez in general genul asta de prajituri, de obicei le face mai dulci si nu-mi place, plus ca-mi plac mai simple - sunt intotdeauna mai bune.:)
Checuletul astfel gatit se pastreaza proaspat in frigider, invelit in folie alimentara - asta daca mai ramane ceva dupa ce-l scoatem de la cuptor.