Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Adica un fel de turnulet din ecleruri umplute. Tot restul este la libera noastra alegere. Putem face un croquembouche cu umpluturi dulci si glazura de ciocolata sau caramel sau un turnulet din aperitive-gogsele de tot felul, imaginatia noastra este libera la experiment. Reteta de la Daring Bakers este foarte elaborata, eu una am ales varianta cu glazura de caramel si crema de vanilie.
Practic aceasta constructie gastronomica are patru pasi de baza: - prepararea gogoselelor pentru ecleruri – am preparat deja reteta aici - prepararea cremei – am ales reteta din cartea Sandei Marin “Crema de vanilie”. Ingrediente: o jumatate de litru de lapte, doua pachetele zahar vanilat sau esenta de vanilie, 4 oua, 175 gr. zahar, 80 gr. faina Intr-o oala in care se afla laptele clocotit, turnam vanilia si acoperim ca sa se parfumeze. Intr-un castron, mixam ouale cu zaharul si faina. Putin cate putin turnam easupra si laptele fierbinte, mestecand intruna. Punem pe foc mediu si mestecam cu rabdare, ca sa nu se prinda de fundul oalei si sa prevenim formarea cocoloaselor. Daca acestea se formeaza totusi, putem scapa de ele, luand crema de pe foc si batand-o cu nadejde, folosind o furculita. Cu aceasta crema, umplem gogoselele.
- prepararea glazurii –aici m-am inspirat din indicatiile de la Daring Bakers, erau doua optiuni majore: glazura de ciocolata si cea de caramel. A doua mi s-a parut mai ofertanta, am vazut niste minunatii realizate cu aceasta glazura, e drept si cea din ciocolata se poate preta la realizarea unor modele. Puteti face separat si diverse modele: stelute, flori etc din aceste glazuri cu care sa ornati apoi turnuletul.
Glazura de caramel cere doua ingrediente de baza: 225 grame zahar si o lingura de suc de lamaie. Le amestecam intr-o cratita mica pana cand zaharul capata un aspect de nisip ud.
Punem pe foc si lasam sa se topeasca zaharul. Mestecam sa nu se arda. Putem sa-l luam de pe foc cand s-a colorat putin sau il mai putem lasa se caramelizeze, eu una am vrut o glazura mai inchisa. Luam de pe foc si o folosim imediat.
- asamblarea finala
Daring Bakers ne recomanda sa experimentam inainte de a ne hotari la versiunea finala, nu prea aveam timp de asa ceva asa ca am purces direct la treaba, nu mi s-a parut dificil. Intai am facut baza, apoi pentru etajele superioare, am inmuiat baza eclerurilor in glazura si le-am lipit de etajul anterior. N-am facut un turn inalt, doar patru nivele. Odata finalizat turnuletul, am trecut la detalii, cu o lingurita am dat ture deasupra. Pe masura ce curgea, glazura se subtia si ajungea subtire ca un fir de ata. Nu am insistat foarte tare dar doar un search pe net de dati, puteti vedea adevarate capodopere realizate cu ajutorul acestei proprietati a caramelului. Am mai adaugat floricele si gata. Mi-a ramas in cap ideea ca mai sunt idei de experimentat pe aceasta reteta. Este o gaselnita frantuza demna de tinut minte.