contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Problema Nespinoasa A Mancatului Sanatos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

A deschis easy peasy o discutie despre costul alimentatiei sanatoase, ca urmare a unui alt articol, despre cosul de supermarket.

Mi-am si pierdut ideile de baza de cand tot zic si eu ca raspund, mai ales ca am facut o documentatie serioasa, vizite la Billa si Mega. Bai nene, s-a invatat lumea la cosul cu ieftiniciuni, cand ajung eu e gol. Oricum scopul a fost cel de a culege preturi de la rafturile cu produse bio, a nu se intelege ca nu sunt de acord cu cele scrise la link, din contra, doar ca preturile la produse pe care scrie “bio” nu sunt deloc sau spre deloc accesibile.

A, ca sunt cosurile pline de danonino si semipreparate, cand totusi, chiar si in supermarket sunt fructe si legume, ba chiar si carne de calitate la preturi relativ decente (desi, stiu ca nu ati observat, necumparand en gross, dar va spun eu, in ultimele doua saptamani carnea s-a scumpit tacit cam cu 10-15%), sigur ca da, acum sa fim seriosi, bio-bio nu mai e aproape nimic.

Ca am vazut si eu la drumurile prin tara si la cunostinte cam cat de bio hranesc productia de “romanesti” cu azotatii aia imputiti. Fara a o da in ortorexie nervoasa (am invatat un termen nou, da? cand intru pe site-urile de tineret asa patesc, trebuie sa dau cu gogu ca sa pot da apoi cu subsemnatul pe cate o expresie, e bine, invat zilnic cate ceva), din cand in cand apeland la placerile vinovate, ca oameni suntem, totusi, oferta este uriasa, imposibil sa nu poti alcatui un cos cat de cat corect si nu unul in care troneaza Barni si Danonino. Nefericitul meu caz e ca sunt extrem de curioasa, am cumparat un Barni cu mere (ma rog, unde or fi merele nu stiu), ceva mai nasol nu am mai mancat de mult, mai bine trec pe dieta tailandeza cu meduze decat sa mai gust asa ceva.

Dar haideti sa vedem preturile, am cules si eu asa, la plici, de la raft. Mai intai din Billa, raftul de bio (am uitat de cel de lactate, dar acolo va spun eu, totul costa minim dublu).

Paste diverse – intre 7 si 12 lei – 500g
Mazare – 14 lei brcan de 660g (din aia gata fiarta, se gaseste mazare, fasole, spanac)
Rosii decojite – 8 lei – 400g (in conditiile in care celelalte, nu Cirio, nu Mutti, sunt 2-3-4 lei)
Ulei de masline – 21 lei – 500ml (aici Mega sunt mai sus, dar am uitat eu sa notez, aveau ceva pe la 40 de lei)
Crackers (aceeasi firma, Crich face si ne-bio) – 14 lei – 250g
Halva (atenciones!!!!) – 15 lei – 75g!!!
Cafea (da mah, cafea-cafea) – 40 lei – 500g

Nu imi este clar la mierea poliflora, de exemplu, cum verifica daca e bio, daca o albina a zburat peste gard in lanul de pastarnac ne-bio, nu s-a violat productia bio?

La Mega, care in general are produse misto, mai ales marcile lor, bune, preturi decente, avem si rafturi si produse bio din greu, am cules cateva preturi, ca produse, pas.

Zahar – 14 lei – 500g (eu mi-as permite, ca se consuma circa un kil de zahar pe an, maxim, la noi in casa)
Paste (imi facusera cu ochiul niste Ditali) – 11 lei – 500g
Sirop de artar – 34 lei – 250ml (ha! bine ca nu e vital, nu?)
Maioneza (bio, da, din ou – ou, cica) – 18 ron – 500ml (sau grame?)
Fasole mung, azuki, pinto, pestrita, intre 11 si 19 lei juma’ de kila (e, da, dar basina subtire cu cheltuiala se tine)
Si ajungem la ouale bio (m-a mancat de cateva ori sa le incerc, niciodata nu am gasit ceva macar satisfacator, le prefer pe cele de la ferma aia de langa bucuresti, am uitat cum scrie pe ambalaj, eurou, asa ceva). Se gasesc la carton de 10 bucati si costa “numai” 15 lei, iar la cartonel de 6 bucati “doar” 9 lei.

Deci produsele bio (cate or fi bio, acum Dumnezeu cu mila) sunt destul de greu tangibile, sa vad eu o doamna care prajitureste la greu ca se aprovizioneaza numai cu zahar bio. Bine, de ce nu, nu toata lumea e somera, nu zic ca este imposibila, eu vorbesc de la nivelul meu. Sunt cateva iaurturi din categoria asta (bio) care imi plac foarte tare, de exemplu, cum mananc destul de rar, din alea imi mai iau. Si, cum in general nu ma aprovizionez cu alimente de o anumita categorie in cantitati mari, mai troznesc cate un bio.

Din excursiile de mai sus in care nu am vrut decat sa arat cateva preturi, m-am ales si cu cate ceva.

La Billa aveau un usturoi, import Egipt, absolut fenomenal, culmea, aveau alaltaieri, ieri nu mai era. Din categoria okacerilor vinovate si a amintirilor din copilarie, mi-am luat o inghetata Snickers.Buna nenorocirea, la primul meu loc de munca, aveam si eu cam 19 anisori, abia incepusera sa miste inghetatele bune, cand au venit astia cu Mars, Snickers, Bounty si Milky Way, aveam target: macar o inghetata pe zi. Nu imi mai sarise de mult in ochi, cum am vazut-o, am luat-o.

Am luat paine de la turcul de pe Morarilor si nu m-am utut abtine sa nu dau intr-o lipie din aia buna de-a lor, e 5 lei (e mare). De data asta am luat cu spanac si branza, dupa cum puteti vedea, cu spanac proaspat. Nenorocire de buna.

Slide1

Si in rest, s anu radeti, produsul urmator l-am luat din Mega, sub un leu a costat, pentru ca era singura punga dintr-un mare raft gol. Pe cuvant. Si da, sunt foarte, foarte bune, eticheta am pozat-o, e ok.

Slide2

Apropos de discutia de la cookie si de cosul de supermarket, zilnic au ba, sa va insir eu ce alimente nu imi lipsesc niciodata din casa, dar niciodata. Ce e in congelator, e aleatoriu, depinde de ce primesc, gasesc in oferte, chestii din astea. Dar ce am intotdeauna in frigider si in camara:

- oua (apropos, atentie in perioada asta, studiati bine ouale inainte sa le mancati, sunt multe vechi ascunse prin caserole);
- branza;
- carnati (mananca al batrn zilnic, nu mai am ce ii face, la etatea lui a zis ca i se falfaie daca sunt sanatosi sau ba, isi ia unii uscati de Sergiana, chiar buni);
- morcovi;
- ceapa;
- cartofi;
- fasole.

Si mai sunt din categoria celor nelipsite, puse in cutii bine inchise, care e musai sa fie acolo, cum nu lipseste ardeiul iute uscat dintre condimente, asa nu lipsesc nici urmatoarele, desigur, in cantitati mici, am si uitat cand am cumparat ultimul kil de faina:

malai, faina, gris, pesmet, pasta de tomate (rosii tocate, blabla), paste fainoase (normale, integrale, de orez), orez (minim doua, trei modele), conserve de ton.

In congelator se perinda diverse, in functie de anotimp, dar aproape imposibil sa lipseasca buruieni (broccoli, spanac, stevie, urzici), ardei tocat, verdeata, ceva carne, nu conteaza de care. Congelatorul are lista la vedere, sa nu cumva sa uit ce e acolo si sa iau din greseala, sa am cantitati mari din ceva. Sigur, daca ai tara sau primesti cadou, sau e la oferta, OK, altfel, aprovizionarea in cantitati mari din ceva, orice, nu o vad decat ca pe o blocare de finante pe care le poti folosi la chestii mai utile care apar luna de luna, cum ar veni tratamentul meu si al cainelui, tunsul potaii, revizia auto, benzina, medicamente.

Acum ca le-am insirat, desi ma incadrez in niste sume destul de mici fata de altii (poate mari fata de unii), mi se pare ca totusi cheltui cam mult, fie si asa, cu picatura. Drept e ca nu ajung niciodata sa imi iau toale sau incaltaminte decat daca e stejar extrema urgenta si am ajuns sa imi carpesc izmenele sau sa mi se rupa tricoul alb (ca din celelalte am droaie, dar amu imi trebuiesc albe).

Gandindu-ma la cheltuieli, daca nu ar avea nici cainele nici eu, nevoi speciale de medicamentatie si, mai mult Casi, de alimentatie, am putea trai cu foarte putini bani, desigur, daca nu ar fi deplasari, ca benzina costa. Cum pana in august nu pot face deplasari, cred ca ma descurc cu o suma gen salariu minim si, daca ma enervez, pun si deoparte, ca medicamente am luat pentru o luna. Ma rog, jumatate de luna, dar mi-a zis cineva cu ce pot inlocui pilulele scumpe veterinare, sa ia si ea de uz uman, ce, io nu ma dau cu alifie de caini?

rororo