Prima Mea Piftie (turkey Jelly)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De multe ori in viata trebuie sa faci lucruri care nu-ti plac. Cand insa le faci pentru persoane la care tii, ele nu mai sunt chiar asa de grele. Eu, recunosc, nu suport mancarurile gelatinoase. De aceea nu am mai facut aspic pana acum. Sotul meu, insa, adora piftia. Pana acum isi ostoia pofta prin vecini (adica ii facea mama). Anul acesta, insa, m-am hotarat sa-i fac o surpriza. Aceasta e prima mea piftie.
Inainte de a o face m-am documentat bine. si, dupa spusele celor care au mancat-o a iesit foarte buna.
Ingrediente
- 1 aripa mare de curcan
- 1 picior de porc (numai partea de jos)
- 2 cepe
- 4-5 boabe de piper
- 1 foaie de dafin
- 5 l de apa
- 1 capatana de usturoi
- sare dupa gust
- Ce am invatat eu: sa nu o faci in graba. Eu am facut-o in doua zile.
- Spala carnea si pune-o in apa, cu ceapa, piperul si foaia de dafin.
- Da focul tare pana ce apa da un clocot. Da focul mic.Scoate foarte bine spuma. De fapt asta e un lucru esential daca vrei ca piftia sa arate frumos. scoate spuma ori de cate ori e nevoie.
- Lasa sa fiarba usor, la foc foarte mic, acoperita, pentru cateva ore (3-4). Zeama trebuie sa scada cam la jumatate.
- Lasa la racit pana a doua zi, cand e bine sa degresezi supa (cu ajutorul unei linguri ia toata grasimea care se formeaza la suprafata). Asa poti vedea si daca e destul de inchegata. (Daca nu e, trebuie s-o mai lasi la fiert).
- Incalzeste din nou supa.
- In timpul acesta curata si zdrobeste usturoiul.
- Scoate carnea din supa. Dezoseaz-o. Pune carnea in doua castroane.
- In supa fierbinte pune usturoiu zdrobit (se face un fel de infuzie de usturoi) si sare dupa gust si lasa cam 30 minute.
- Intr-o strecuratoare pune tifon indoit in mai multe (3-4). Strecoara supa si pune-o in castroane peste carne. Poti pune si bucati de morcov fiert pentru decor. De asemenea poti pune si putin usturoi zdrobit.
- Lasa castroanele la rece pana a doua zi.