contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prepelite Umplute Cu Mure Si Sos De Mure

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

N-am avut până acum dorința de a comenta și mai ales de a critica unele rețete apărute prin paginile unor cărți sau reviste de specialitate sau prin emisiunile ce se desfășoara prin față ochilor noștri pe ecrane. Dar iată că nu mai cred că pot sta cu mâinile încrucișate, în timp ce prin față ochilor a numeroși cititori și privitori, se publică sau se difuzează ceva ce chiar nu e în conformitate cu realitatea. Ba chiar jignește cu bună știință percepțiile oamenilor ce-i citesc și urmăresc.
Așa că pentru prima dată, voi prezenta în paralel și comparativ, ce ne oferă mass media scrisă, iar apoi și mass media audio-vizuală.
Zilele trecute, semnalam pe Facebook, despre o mare eroare pe care o reviste de prestigiu o publica printre  paginile sale. Și reamintesc aici:
”Iată cum pot unele publicații, considerate ”de prestigiu”, să inducă în eroare sau mai bine zis, să-și bată joc de cititorii săi. Renumita editură ”Reader's Digest” a publicat în cartea sa ”Bucătăria de la A la Z” ed. 2008, index: ISBN: 978-973-1762-21-0, a publicat la pagina 131, o rețetă cu prepelițe. Rețeta se numește ”Prepelițe umplute cu mure și sos de mure” (vezi poza de mai jos), în care scrie negru pe alb în zona ingredientelor...: ”2 prepelițe curățate (cca 1 kg fiecare)”!!!!.
Aaaauuuuuuu!
Ei bine... stimați tovarăși și dragi pretini..., vă informez că o prepeliță nu depășește greutatea de 240g (cea de crescătorie), căci cea de câmp, migratoare, are o greutate de 120-150g. 
În nici un caz o prepeliță nu are 1 kg, așa cum fără nici o nonșalanță afirmați. E clar că ați furat o rețetă de pe undeva și ați tradus-o fără nici un fel de jenă, fără să vă documentați măcar, cam cum stă treaba!


Chiar și din poza postată, ce vedem noi acolo, în nici un caz nu poate fi prepeliță! E pui de găină - căci fac comparație cu mărimea morcovului! Iar carnea e atât de albă, că e total IMPOSIBIL să fie prepeliță, nici măcar de crescătorie! Iată cum își bat joc de noi, renumitele edituri, care se consideră că sunt ”de top” într-un sector îndrăgit de toată lumea! Arta Gastronomică! Rușine ”Reader's Digest”!!! RUȘINE!

Așa că am scos un pachețel de prepelițe pe care îl mai aveam în congelator, cu scopul expres de a le pregăti cât de cât în conformitate cu rețeta din carte. Dar din start vă pot spune, că am schimbat multe din ”recomandările” celor ce au scris rețeta!
Le-am lăsat la decongelat, le-am spălat și am mai curățat puțin la ele, la cele la care au rămas câteva pene mici. Erau 15 în pachet! Exact cât să încapă și pe platou dar și în tavă.


Dacă vă uitați la poza de mai jos, o să vă dați seama imediat de dimensiunile unei prepelițe, chiar dacă ar fi de crescătorie și sunt puțin mai mari (mai ales cele ”japoneze”, de la care cumpărăm din magazine ouă!).


De aceea eu cred că, ar fi vorba de fazan comun (care poate să aibe ~1 kg) și nu de prepelițe.
OK. Să trecem mai departe! 
Din lista de ingrediente pe care o aveți în pagina scanată, nu voi folosi orez (dar dumneavoastră puteți să vă faceți orice fel de garnitură vă doriți), pătrunjel și făină. În schimb, am mai adăugat o pară, două piersici (pe lângă măr, folosindu-le în același scop), în loc de făină am folosit amidon (mai bun), iar oțetul folosit de mine a fost un oțet balsamic de pere. Vă asigur că iese trăznet...!
La preparare, am urmărit să merg pe mâna  rețetei.
Am umplut fiecare prepeliță cu boabele de mure (cam 3 buc. pentru fiecare prepeliță – nu încap mai multe!). Apoi am călit ceapa 5 minute într-o tigaie și am adăugat apoi merele, perele, piersicile și câteva mure înca 10 minute. Obținem astfel mult mai multe arome plăcute, care oricum merg de minune cu o carne de vânat (poate mai puțin la o carne animal sălbatic, crescut în  crescătorie).
Între timp am încins cuptorul la 180°C.


Prepelițele astfel umplute, le aranjăm într-o tavă, pe care anterior am uns-o bine cu unt. Amestecul de ceapă călită și fructe le punem peste prepelițe. Adăugăm și supa. Întroducem tava la cuptor pentru circa 1 oră (aici fiecare își cunoaște calitățile cuptorului!). După 20 de minute, am stropit carnea cu vin roșu, iar după alte 20 de minute, am stropit-o cu otetul balsamic de pere.
Cât stă tava la cuptor, pregătim sosul de mure. Într-o oală mai mică, topim restul de unt, adăugăm 100ml de vin roșu (demisec sau demidulce) și desigur murele rămase. Lăsăm să fiarbă 10 minute, amestecând ușor în permanență și încercând să strivim fructele cu lingura. Scurgem sosul printr-o strecurătoare, pasăm și pulpa de mure și punem zeama înapoi pe foc mic. Adăugăm amidonul dizolvat în puțină apă și mai fierbem 1-2 minute, până se îngroașă compoziția. Dacă sosul e mai acrișor, puteți pune și puțin zahăr, până ce gustul devine dulce-acrișor. Luați de pe foc și lăsați-l la răcit!


Se scot prepelițele. Le lăsăm se se odihnească puțin. Le asezonăm cu sare și piper. (Dacă le asezonați înainte de a le pune în cuptor, o să aveți surpriza că o să fie carnea mai tare decât ar trebui!). Strecurați puțin sos - două linguri - din tavă (are arome extraordinare, obținute din delicioasa grăsime a prepelițelor, vin roșu, sucul fructelor și oțet balsamic aromat) și amestecați-l cu sosul gros de mure.


Montăm farfuria cu 4 prepelițe, puneți puțin sos pe farfurie (și chiar pe prepelițe), iar pentru doritori, presărați pătrunjel tocat. Dacă ați făcut și garnitură, cu atât mai bine!


Prepelițe (adevărate) umplute cu mure și sos de mure... Done!

POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE: