Prepelițe Cu Couscous
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Vanatoarea este o treaba pe cat de prielnica burții, pe atat de sanatoasa organzimului (mai mult a vanatorului, a vanatului – mai putin) daca sunt respectate toate regulile etice ale acesteia: vanezi cat poti duce si mai ales cat poti îmbuca. Se intampla, deci, zilele trecute sa vanez ditamai prepelite in ocolul unui coleg de breasla. De la impactul cu alicele prepelitele au obtinut un impuls cinetic care le-a aruncat hat sus de unde au aterizat cu zgomot pe masa Povestelnicului, penite si parlite de puf, mirosind a carne proaspata si a fum de ghint. Asa ocazie nicidecum nu putea fi ratata, deci reteta a fost gasita si re-ticluita cat ai zice “prepelita”.
Pentru 6 prepelite am folosit:
100g unt
1 lamaie
3 catei de usturoi
3 crengute de rosmarin (10 cm fiecare, care vor fie apoi transformate in jumatati a cate 5 cm)
3 crengute de cimbru uscat (se procedeaza la fel ca si rosmarinul sau se faramiteaza doar frunzele)
10 fire de leurda proaspata
cateva fire (tulpini cu frunze) de coriandru verde
sare
piper negru proaspat macinat
… si pentru magia finala:
2 linguri sos de soia
1 lingurita de zahar
Mod de preparare:
In primul rand prepelitele trebuie curatate bine de impuritati dermice, apoi trebuie spalate si zvantate bine – servetelele de bucatarie se ispravesc tocmai bine cu o astfel de sarcina.
Apoi se prepara pasta in care se vor desfata prepelitele: intr-un bol se pune untul inmuiat la cald in prealabil, sucul unei o jumatati de lamaie, usturoiul, leurda tocata, frunzele de cimbru uscat, frunzele de coriandru, sare si piper dupa gust
– toate astea se dau prin blender pana la obtinerea unei paste omogene.
Dupa asta, am impartit pasta in 6 portii. O portie trebuie sa ajunga atat pentru a o asterne pe o folie de staniol cat si pentru a pune putin din ea in trupul firav si mladios al prepelitei. In interior se mai pune 1/12 de lamaie (jumatatea ramasa se imparte in 6) si 1/2 crenguta de rosmarin.
Folia se aduna sus si se leaga, ca sa obtinem astfel un plic aproape ermetic.
Toate plicurile se pun intr-o tava unsa cu putin ulei (sa nu se lipeasca, in caz ca va razbate niste suc in timpul coptului).
Tava se da in cuptorul incins la 180-200 grade cam pentru o ora.
Pentru garnitura am ales sa fac niste couscous (demult imi chinuiam pofta cu acest fel de bucate).
Pentru couscous am avut nevoie de:
1 cana (400 ml) de couscous
400 ml apa clocotita
Samburii la 1/4 de rodie
80g masline negre fara sambure, tocate marunt
1 ardei rosu tocat marunt
1 tulpina de telina proaspata, tocata marunt
3 sampinioni medii tocati cubulete
sare
piper negru macinat
Intr-o tigaie cu ulei incins am calit (2 minute) ardeiul si ciupercile, cu sare si piper, dupa care am adaugat telina, maslinele si rodiile, am amestecat bine inca 20 secunde si am stins focul.
Cat priveste couscousul, acesta se face simplu, gasiti metoda intr-o reteta mai veche.
Dupa se adauga legumele calite si se amesteca bine.
Cam asta a fost tot.
Ba nu, mint: pentru a le da putina culoare (o crusta brun-aurie) cand au fost aproape gata, am scos prepelitele din folie le-am uns bine cu o solutie de sos de soia (putin incalzit) si zahar si le-am mai lasat la cuptor inca 5 minute.
Astfel treaba cu prepelitele a fost terminata cu succes si cu oaspeti multumiti. Curaj la noi incercari si o pofta sanatoasa de mancare.