Prepararea Cartabosului - Dupa Observatiunile Doamnei Comsa
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta doamnei Comsa cu parfumul vremii si al gramaticii de odinioara.
"Falca fearta, soriciul, precum si celelalate bucati de carne, amintite mai sus, le dam prin masina; frecam pe razatoare o bucata de ficat crud, mestecandu-l cu carnea tocata, iar resturile de pe razatoare nu le intrebuintam.
Prajim in untura, vreo 10 - 12 cepe mari si taiate felii, punem piper si inibahar pisat, sare, magheran uscat si sdrobut in palma, apoi mestecam si framantam carnea bine, adaogandu-i si ceapa prajita precum si zeama in care au fert si in care am pus usturoi pisat strecurandu-l peste compozitia de carne asa ca compozitia sa fie mai mult moale, decat vartoasa, apoi lasata sa se raceasca.
Asezam teava cea mai groasa la masina de carnati, punem tocatura in masina si o presam in matele ce le asezam la capul masinei, legandu-le la ambele capete.
Aici avem de observat, ca matele sa nu le umplem prea tare cu tocatura, caci vrand sa-i frigem, ori sa-i ferbem, cartabosii plesnesc.
Unii obicinuiesc a pune in cartabosi si orez, ori stafide, etc. ingrediente cari depanda dela gustul fiecaruia, dar nu se pot intrebuinta mai mult timp caci se acresc.
Dupa ce am inspravit cartabosii, ii punem in zeama de unde am scos capatana fearta, sau neavand, in apa calda, lasandu-i sa fearba, dar numai incet, caci ferband tare, vor plesni; dupa o jumatate de ceas, de ferbere, ii scoatem si pusi in apa rece, sa se raceasca, apoi asezati pe o scandura sa se scurga si de aici pusi in camara."