Praz Cu Masline
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu
Am gasit-o rasfoind una din cartile lui Radu Anton Roman, cele scoase in colectia Jurnalul National. Cartile, sase la numar, le-am primit zilele trecute de la my R. M-a sunat si mi-a zis de ele, i-am raspuns scurt: Nu, nu sunt finante, si i-am inchis. Seara, cand a ajuns acasa, a desfacut rucsacul si mi le-a pus in poala: “Uita-te peste ele, sa vezi ce faine sunt!” M-a sarutat pe crestet si mi-a adus o cafea. Mai sunt multe de spus despre my R., despre minunea asta de om din viata mea, dar stiu sigur ca imi va replica incruntat: “ei, hai! ca nu e cazul!“. In seara aia le-am rasfoit usor pe toate sase, mi-am pus cateva post-it-uri portocalii pe ici colo si m-am gandit la niste poze in care o ie romaneasca imbratiseaza blide savuroase. Incet-incet vi le voi arata si voua. Astazi pentru ca e zi de post am ales sa va delectez cu o reteta usoara, pe care am gasit-o in paginile uneia din cartile lui Radu Anton Roman: Praz cu masline. Usor si rapid de preparat, va jur ca este una dintre cele mai bune mancaruri de post care s-au inventat vreodata. No, vorbeste carnivorul din mine, asa ca e musai rost de crezare.
Ingrediente pentru reteta de Praz cu masline
- 2-3 fire groase de praz, doar partea alba
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- 3 rosii pasate
- o mana zdravana de masline, adica vreo 200 de grame
- 50 ml ulei
- sare
- o frunza de dafin
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- piper
Mod de preparare pentru reteta de Praz cu masline
Intr-o cratita de tuci incapatoare puneti uleiul la foc molcom. Adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul pisat. Amestecati incet si in clipa in care ceapa incepe a straluci adaugati boiaua de ardei si rosiile pasate, frunza de dafin si un strop de sare.
Lasati sa forfoteasca usor pe foc moderat, in timp ce veti taia prazul rondele. De la praz folositi doar partea alba, iar frunzele orile aruncati, ori le taiati rondele subtiri de tot si apoi undite in ceva ulei le veti transforma intr-o tarta sau placinta delicioasa cu branza.
Ok. Reintoarceti-va la tigaia ce forfoteste pe plita si adaugatiin ea rondelele de praz. Amestecati totul in timp de turnati o cana mare cu apa. Acoperiti usurel cu un capac tras oleacutica pe o parte, cat sa iasa auburii, si lasati la foc moderat cam 35-40 minute. Intre timp mai aruncati cate o invarteala de lingura de lemn in toata aceaste splendoare de arome. Sper final aruncati maslinele cu samburi sau fara e complet neimportant, zau. Lasati sa dea in cateva clocote si potriviti de sare si piper.
Parol ca e cea mai buna mancare de post, de legume, vegetariana sau cum s-o fi numind ea, sau pe la ce trend culinar vreti voi sa o incadrati. E o maiestrie de arome, o dulcegarie de praz ce iti striveste papilele. Savuros.
Iar cei ce nu tin post si nici vegetarieni convinsi nu sunt, pot adauga langa savurosenia aceasta cateva bucati de pui rumen.
Pofta buna!
Acest articol Praz cu masline apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.