Prajiura Delicia Cu Nectarine
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Hehe, Petrica sa ne traiasca, astazi e ziua lui de nume, prilej cu care am bibilit aceasta prajiturica pe cat de aspectuoasa pe atat de gustoasa. Reteta o am de la mama care o are ….dintr-un pliant de reclama Kaufland. Anul trecut, cand am gustat-o prima oara, nici nu ma asteptam sa fie atat de delicioasa, am zis ca musai trebuie sa intre in repertoriul meu de dulcegarii, anul asta am trecut la fapte. Nu am gustat deloc din ea, rezist eroic pe baricadele dietei contra ultimelor kg (teribil de) capoase dar la felul in care o devorau piticii mei, pot spune ca s-a bucurat de succes. Nici nu ma asteptam la altceva. Usoara si gustoasa.
Pentru inceput ne trebuie:
un kg si un sfert nectarine (sau alte fructe, dupa plac)
Curatam fructele de coaja, le scoatem samburii si le taiem in felii groase. O parte din aceste fructe le vom pune intr-un strat subtire peste pandispan, restul de fructe le mixam in blender si le adaugam in crema ce o vom inchega cu gelatina peste pandispanul de fructe.
Al doilea pas al retetei: aprindem focul in cuptor si-l preincalzim la foc mediu (circa 200 grade C).E momentul sa ne apucam de blat pentru care avem nevoie de
375 gr. faina
250 gr. unt
150 gr. zahar
5 oua
1 plic praf de copt
2 linguri lapte
40 gr. mac
Untul la temperatura camerei il mixam cu un praf de sare si zaharul.
Adaugam si ouale, unul cate unul, punem primul ou, mixam pana se omogenizeaza in compozitia de unt si doar dupa aceea adaugam urmatorul ou, mixam si tot asa pana terminam toate ouale.
Adaugam si faina cernuta, alaturi de praful de copt, mixam bine pana aluatul de pandispan este omogenizat.
Pregatim tava: fie o ungem cu margarina si o tapetam cu faina, fie punem niste hartie de copt. Turnam in tava jumatate din aluatul de pandispan iar in compozitia ramasa, mai adaugam 2 linguri de lapte si 40 grame de mac maruntit in rasnita. Mixam aluatul astfel imbunatatit si-l intindem peste primul strat de aluat, niveland finut cu o spatula in toata tava – cu grija, ca cele doua straturi sa nu se amestece si in final sa fie vizibile optic cele doua straturi cand vom taia pandispanul.
Peste compozitia de pandispan, asezam feliile de nectarine intr-un strat. Nu toate fructele trebuie puse pe blat caci vom avea nevoie de fructe si la crema. Bagam tava cu pandispanul cu fructe in cuptorul preincalzit, la foc mediu, dureaza circa 30 – 40 minute pana se face, depinde si de cuptor. Verificam daca e facut cu faimosul test cu scobitoarea pe care o infigem in mijlocul aluatului; daca iese curat, e gata; daca nu, mai bagam la cuptor inca 10 minute.
Pentru a treia etapa a…fauririi acestei prajituri, trebuie sa asteptam ca pandispanul scos din cuptor sa se raceasca. Pentru crema de deasupra pandispanului, avem nevoie de:200 gr. smantana
200 ml frisca lichida
50 gr. zahar
20 gr. gelatina
suc de nectarine
Punem gelatina la inmuiat in 100 ml apa rece. Intr-un bol, batem frisca pana se transforma intr-o spuma teapana. Intr-un blender, mixam laolalta bucatile ramase de nectarine, gelatina inmuiata, smantana, zaharul si zaharul vanilat. Transferam acest amestec in oala mai mica, am pus o oala mare cu apa pe foc iar cand aceasta incepe sa fiarba, pun la bain marie (cu grija ca fundul oalei sa nu atinga apa fierband ) oala cu crema de smanatana si gelatina si incep sa amestec cu nadejde pana cand gelatina se topeste si se omogenizeaza frumos. Aceasta crema o turnam in fir subtire peste frisca batuta si amestecam bine. Toata aceasta crema o intindem peste pandispanul de fructe, presaram finut si circa 10 gr. mac. Dam la frigider ca sa se intareasca crema. E nevoie cam de o zi sa lasam prajitura sa se inmoaie la frigider, asadar a doua zi e numai buna de taiat felii si de savurat.
Deliciosssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!