contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjiturele Cu Lapte De Cocos și Dovleac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Prajiturelele pe care vi le arat astazi imi trezesc niste amintiri tare placute! Prima data le-am gustat  in China, atunci cand eram la facultate la cursuri. Profesorul nostru chinez a venit intr-o zi cu ideea sa facem o ora de curs despre gastronomie. Cerinta sa era ca fiecare dintre noi sa aduca si sa prezinte cate un preparat culinar traditional si usor de facut, din tara de unde provine. Eu m-as fi prezentat cu o fasole batuta, dar...cine sa fi stat sa fiarba si sa paseze atata fasole pentru 25 de studenti? In plus...cauzele ar fi fost devastatoare pentru toata clasa :), asa ca am mers pe varianta mai sigura, salata de vinete. Colegii japonezi au venit cu sushi, cei coreeni au venit cu kimchi, iar colegii indonezieni au venit cu niste dulcegarii delicate, frumoase foc si delicioase! Atunci am aflat ca aceste kue talam sunt niste prajiturele traditionale din Indonezia care se servesc la ceas de sarbatoare si ca sunt fierte in aburi. Ele au la baza lapte de cocos gros si consistent, faina de orez, faina de tapioca si frunze de pandan. Dar la fel de bine se pot face si cu un soi de dovleac. Atunci cand le-am gustat, mi s-au parut cam lipicioase si ciudate la consistenta, dar cu timpul au inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult. Le-am asociat cu o budinca cu gust de dovleac si lapte de cocos. Acum imi plac la nebunie! 

Atunci cand am primit produsele Shan'shi, am descoperit si laptele de cocos, bun, cu o consistenta densa si cremoasa, exact cum imi trebuia mie la aceste prajiturele.

Este o reteta simpla, fara gluten, dar spectaculoasa. 

Ingrediente:
pentru primul strat:
200 g pulpa de dovleac
165 ml lapte de cocos Shan'shi
100 g zahar
50 g faina de tapioca
50 g faina de orez
2 oua

pentru al doilea strat:
200 ml lapte de cocos Shan'shi
75 g zahar
50 g faina de orez
1 lingurita extract de vanilie

in plus:
2 lingurite ulei vegetal
menta proaspata


Mai intai curatam de coaja dovleacul, il taiem in bucatele si il punem sa se fiarba la aburi pana se inmoaie complet. Operatiunea aceasta dureaza in jur de 20-25 de minute, depinde de cat de mari sunt bucatile de dovleac. Va sfatuiesc sa fierbeti dovleacul in aburi, nu in apa si nici sa-l coaceti. Fiert in aburi, dovleacul va capata o consistenta matasoasa si isi va pastra culoarea frumoasa portocalie.  Lasam dovleacul sa se raceasca complet. 


Intr-un blender punem dovleacul racit, laptele de cocos, ouale, zaharul, faina de tapioca si faina de orez. Pornim blenderul pentru cateva secunde, pana obtinem o compozitie lichida si fina, fara cocoloase sau bucatele de dovleac. 


Ungem cu ulei niste vase rezistente la temperaturi inalte. Eu am avut aceste mici boluri. Puteti folosi cescute de portelan, sau chiar forme de ramekine. Dar nu va sfatuiesc sa folositi vase de plastic. 


Umplem pe jumatate formele cu compozitia de dovleac, le punem in vase de bain marin, le acoperim cu un capac invelit in prosop si le lasam pe foc mic timp de 10-12 minute, pana cand compozitia incepe sa se inchege si sa devina ferma. Pentru bain marin eu am avut aceste steamere de bambus. Daca nu aveti acesti tip de steamere, le puteti pune in aparate speciale pentru gatit cu aburi, sau pur si simplu puneti vasele de ceramica intr-o cratita, turnati apa clocotita pe langa vase, astfel incat apa sa ajunga pana la jumatatea vaselor. Acoperiti cratita cu un capac invelit in prosop si lasati la foc mic. Capacul invelit in prosop va impiedica picaturile de apa formate de condens sa ajunga in vasele cu prajiturele. 


Pregatim compozitia de lapte de cocos: intr-un vas turnam laptele de cocos, adaugam faina de orez, zaharul si extractul de vanilie si amestecam bine. Turnam compozitia in vasele cu amestecul de dovleac si continuam fierberea lor pentru inca 7-8 minute. 


Lasam formele umplute sa se raceasca complet,  le dam la frigider pentru o ora, dupa care le putem servi. Pentru un aspect mai frumos, le putem scoate din forme. Trecem fiecare vas prin apa fierbinte, dupa care cu o miscare ferma rasturnam vasul, astfel incat sa obtinem o prajiturica intreaga. E posibil ca nu toate prajiturele sa se scoata din forme, depinde mult de faina de tapioca si cea de orez. 



Le putem garnisi cu frunze de menta proaspata


Fine si delicate

O sa va placa!


Aventura Shan'shi continua! :)