Prajitura Tosca
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Prajitura Tosca este o prajitura pe gustul meu. pufoasa, cremoasa si mai ales ciocolatoasa si are si putin mac, doar putin, asa
Prajitura Tosca e o prajitura pe care ati tot vazut-o peste tot: cofetarii, patiserii, dughene cu dulciuri, mici “producatori” ce vin pe la targuri, bloggeri culinari cu sau fara fitze, in fine.. e peste tot. Eii bine, si fiind atat de “peste tot”, eu una habar nu aveam ca asa se numeste si a e buna la gust. Habar n-aveam, dar hei! cine-s eu sa le stiu pe toate? Samantha nu-s, desi mi-ar placea sa pot fi. Eii si intr-o zi soseste acasa al meu sot care-mi spune: mai, a adus colegul meu E., o prajitura superbuna.. a facut-o mama lui…nu stiu cum se numeste…e cu mac, crema..ciocolata…foarte buna…imi faci si mie? Eii bine, d-apai cum altfel? Si dupa ce am aflat ce si cum era minunea dulce, am copt-o si eu. Acum v-o arat si voua:)
Si pentru ca maine e Ziua Arhanghelilor Mihail si Gavriil va urez La multi ani cu bucurii si numai bine! Iar eu ma voi duce acasa sa ma bucur de bunicul meu care a atins draguta vartsa de 83 de ani, si toti, impreuna, ne vom dantui si sarbatori impreuna cu intreaga familie reunita cu ocazia unui eveniment extrem de special: Emma-Antonia va fi crestinata! Imi doresc sa fim fericiti, toti … impreuna
Ingrediente pentru reteta de Prajitura Tosca
pentru blatul 1 :
- 6 albusuri
- 150 g zahar
- 50 g mac
- 2 linguri nuca de cocos
- 3 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 8 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 225 ml lapte
- 200 g unt
- esenta de vanilie
pentru blatul 2:
- 150 g biscuiti obisnuiti
- sirop de zahar ars
pentru glazura:
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 ml frisca lichida
- 50 g unt
Mod de preparare pentru Prajitura Tosca
Pentru primul blat bateti spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugati zaharul treptat si mixati in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugati macul si nuca de cocos, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia o turnati intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor la foc mic pana se rumeneste usor deasupra.
Pentru crema frecati galbenusurile le frecati cu 6 linguri de zahar pana devin albicioase. Adaugati amidonul si amestecati sa nu se formeze cocoloase. Desfaceti totul cu laptele rece si puneti pe aragaz la foc mic. Amestecati continuu pana se ingroasa compozitia. Lasati la racit complet.
Intre timp bateti untul spuma cu cele 2 linguri de zahar ramase si esenta de vanilie. Turnati apoi in fir subtire in crema de galbenusuri racita. Crema obtinuta o veti intinde peste blatul cu mac.
Pregatiti siropul de zahar ars urmand cu strasnicie instructiunile de la reteta pentru sirop de zahar ars.
Pentru blatul al doilea insiropati cu siropul de zahar ars, biscuitii, pe rand.Apoi ii intindeti uniform peste stratul de crema.
Glazura este simplu de preparat: ciocolata, rupta bucati, o topiti impreuna cu untul si frisca lichida. Aduceti compozitia pana la punctul de fierbere apoi omogenizati. Lasati la racit. Cand ajunge la consistenta unei smantani mai groase, turnati peste blatul de biscuiti.
Dati la frigider pentru cateva ore, apoi portionati.
Pofta buna la Prajitura Tosca!
Acest articol Prajitura Tosca apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.