Prajitura Tic-tac
Sursa Prajitura tic-tac
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
pentru briose:
1 praf de copt
un pachetel de 125 de gr. de iaurt Activia cu gust de vanilie sau orce alt iaurt care va place poate fi si natural fara fructe
1/2 esenta vanilie de la Dr. Oetker
folosim ca masura paharelul de la iaurt
1/2 paharel de ulei sau margarina topita, dar nu fierbinte
3 paharele de faina cernuta
3 oua
1 paharel de zahar tos
1 cutie conserva de ananas taiata inele, avem nevoie de 12 inele
pentru glazura:
1 lingura de suc de lamaie
150 gr. zahar pudra
1 albus de ou
pentru crema:
3 albusuri
150 ml. de lapte fiert si racit
1 pachetel de gelatina de la Dr.Oetker
50 de gr. de zahar
1/2 fiola esenta de vanilie
2 linguri faina
30 de gr. unt
Mod de preparare:
Mixam ouale cu zaharul pana se tripleaza in volum, adaugam, iaurtul si mai mixam 2~3 minute, adaugam uleiul intr-o unda subtire cate putin, mixand in continuu pana i-l incorporam pe tot, adaugam esenta de vanilie si faina cernuta cu praful de copt in trei ture si o amestecam usor cu o lingura de lemn sau plastic pana o icorporam pe toata, turnam aceasta compozitie intr-o forma pentru briose cu 12 portii, se umple doar doua treimi din inaltimea formei, nu se umple toata pentru ca creste in timpul coacerei, forma pentru briose trebuie sa fie unsa cu unt si tapetata cu faina, peste briosele turnate punem cate un inel de ananas si o dam la coptorul preaincalzit la 180 de grade Celsius, lasam sa se coaca 5 minute pe urma reducem focul la 165 de grade si mai lasam sa se coaca 30 de minute, pana se rumenesc putin pe deasupra, dupa ce s-au copt le lasam sa se raceasca putin si le scoatem pe un platou. In acesta compozitie se mai poate adauga si coaja rasa de la o lamaie sau portocala, impreuna cu faina.
Dupa ce sa racit complet prajitura se taie pe orizontala in jumatate si se aseaza in tava asternuta cu folie alimentara partea de jos a prajiturii.
Peste fiecare prajitura asezata in forma se toarna cate 2 linguri de crema si se da la frigider pentru 3~4 minute dupa care se scoate din frigider si se aseaza a doua parte de prajituta si se da iar la frigider pana se prinde bine crema . Dupa ce le scoateti din frigider, le scoateti cu atentie din forma de copt si desenati cu glazura pe fiecare prajitura indicile de pe ceas ora 23 si 55 de minute.
preparare crema:
Albusurile se mixeaza in spuma tare cu zaharul pana face moturi, laptele amestecat cu faina se ingroasa pe bain-marie pana devine ca o crema, dupa ce a atins temperatura camerei se amesteca cate putin cu untul moale pana la omogenizatre, aceasta compozitie se toarna in albusul mixat in prealabil si se amesteca usor cu o lingura de lemn pana la omogenizare, adaugati gelatina inmuiata in prealabil in lapte rece dupa ce se umfla topita la fel la bain-marie in crema si amestecati energic pana la omogenizare.
glazura:
Se bate in spuma albusul cu sucul de lamaine, se adauga zaharul pudra cate putin si se mixeaza in continuu pana devin la consistenta ca o frisca, glazura se acopera cu o folie alimentara si se da la rece pana cand avem nevoie de ea.
Pofta buna !
Peste fiecare prajitura asezata in forma se toarna cate 2 linguri de crema si se da la frigider pentru 3~4 minute dupa care se scoate din frigider si se aseaza a doua parte de prajituta si se da iar la frigider pana se prinde bine crema . Dupa ce le scoateti din frigider, le scoateti cu atentie din forma de copt si desenati cu glazura pe fiecare prajitura indicile de pe ceas ora 23 si 55 de minute.
preparare crema:
Albusurile se mixeaza in spuma tare cu zaharul pana face moturi, laptele amestecat cu faina se ingroasa pe bain-marie pana devine ca o crema, dupa ce a atins temperatura camerei se amesteca cate putin cu untul moale pana la omogenizatre, aceasta compozitie se toarna in albusul mixat in prealabil si se amesteca usor cu o lingura de lemn pana la omogenizare, adaugati gelatina inmuiata in prealabil in lapte rece dupa ce se umfla topita la fel la bain-marie in crema si amestecati energic pana la omogenizare.
glazura:
Se bate in spuma albusul cu sucul de lamaine, se adauga zaharul pudra cate putin si se mixeaza in continuu pana devin la consistenta ca o frisca, glazura se acopera cu o folie alimentara si se da la rece pana cand avem nevoie de ea.
Pofta buna !