Prajitura Surpriza
Sursa Prajitura surpriza
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prajiturica aceasta a iesit din intamplare, pentru ca initial am pornit sa fac un tort. Vroiam sa fac un blat negru, da' negru fratilor nu de suparare :)), cand am constatat ca mai am doar putina cacao. Bineinteles ca mi-am trimis sotul la cumparaturi, dar n-am mai avut rabdare sa se intoarca cu cacaoa, asa ca am pus cat am avut si i-am dat o alta destinatie "tortului" meu.
Blat:
- 3 oua
- 150 g zahar tos
- 120 g faina
- 50 ml ulei
- 1 lgt rasa praf de copt
- 1 lgt cu varf cacao
- un praf de sare
Sirop:
- 1 lg sirop visine + 100 ml apa plata
- 150 g visine din sirop/compot (sau orice alt fruct doriti)
Crema:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 1 lgt ulei
- 200 ml frisca lichida.
Decor:
- cacao pudra
Cum procedam:
Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Adaugam treptat 80 g zahar si mixam pana la dizolvarea acestuia.
4. Batem galbenusurile spuma cu 70 g zahar, pana cand se deschid la culoare si isi maresc volumul.
5. Incorporam uleiul in galbenusuri cu ajutorul mixerului.
6. Inglobam albusurile batute in galbenusuri cu ajutorul unei spatule, cu grija.
7. Cernem, treptat, faina amestecata cu cacaoa si cu praful de copt in compozitie si omogenizam usor cu ajutorul spatulei.
8. Punem compozitia intr-o tava (30x25 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina si intoducem in cuptor 35-45 min, pe raftul din mijloc. Verificati cu o scobitoare blatul (daca iese curata, atunci blatul este copt).
Crema:
1. Batem frisca pana creste in volum considerabil.
2. Punem intr-un vas ciocolata si lingurita de ulei si topim la bain-marie. Dupa ce s-a topit, lasam la racorit 3-5 min.
3. Incorporam frisca batuta in ciocolata topita cu ajutorul unei spatule. La inceput punem doar 2-3 lg de frisca, iar daca se intareste putin, tranferati vasul pe baie de abur si omogenizati. Luati apoi vasul de pe foc, puneti restul de frisca si omogenizati.
Asamblare:
1. Dupa ce s-a racit complet, taiem prajitura in bucati (7x4 cm).
2. Insiropam fiecare prajiturica (depinde de gustul fiecaruia, puteti pune mai mult sau mai putin sirop pe prajiturica).
3. Punem cate 4-5 visine pe fiecare prajiturica, apoi punem crema intr-un posh si ornam dupa preferinta.
4. Pudram cu cacao fiecare prajiturica (acest pas este optional, le puteti lasa simple daca va plac mai mult;).