Prajitura Simpla
Sursa Prajitura simpla
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Stiti cum se fac prajiturile pe fuga? Ei bine, daca nu stiti atunci va spun eu. Cam la o saptamana fac o
crema de ciocolata pe care o tin la frigider pentru urgente. Stiti si voi mesajele de genul "in caz de urgenta spargeti Ingrediente:
Blat
- 5 oua foarte mari (xl)
- 2 lg lapte
- 10 lg cu varf zahar tos
- 7 lg faina
- 3 lg ulei
- coaja de la o portocala
- 400 g frisca lichida neindulcita (Pilos am folosit eu)
- 300 g ciocolata (200 g cioco cu lapte + 100 g cioco amaruie)
- 3 lg sirop concentrat de zmeura amestecat cu 120 ml apa plata
- 150 g ciocolata pentru decor
Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 4 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam uleiul si laptele si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 6 lg de zahar si mixam pana la dizolvarea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn, in final incorporam coaja de portocala.
7. Turnam compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt.
Crema:
1.Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, infierbantam fara a da in clocot, adaugam ciocolata rupta in bucati mici, lasam 1-2 minute asa, apoi invartim pentru a omogeniza compozitia.
2. O lasam la racit, apoi o introducem in frigider pentru 4 ore.
3. Inainte de a monta prajitura scoatem crema de la frigider si o mixam bine, pana capata volum si se deschide la culoare.
Asamblare:
Insiropam prajitura, o taiem in patrate de 4-5 cm, razuim deasupra 50 g ciocolata, iar restul bucatelelor le infingem in crema.
S-aveti pofta!