Prajitura Semiluna
Sursa PRAJITURA SEMILUNA
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Totul a pornit de la nota postata de catre mine pe FB aseara :
"
Stiti bancu' ala cu batranul ardelean care are raspunsul potrivit pentru curiosul care il descoase atunci cand el DOAR sede ?!
Zilele astea mi-am propus sa sed si eu mai mult ca de obicei ;).
Numai ca, desi imi plac tare mult ardelenii, n-am de gand doar sa sed, ci sa si cuget;).
Imi fuge mintea iute si cand nu sede restul, da' cand sederea se prelungeste o ia mintea la sanatoasa nenicule, de mi-e greu s-o tin in frau :).
Cel mai des ma gandesc la copilarie...la locurile natale...la mancarurile gustoase ce ni le pragatea mama ... si evident si inevitabil - la prajituri.
Si iaca-asa am ajuns sa ma obsedeze semiluna :))
Semiluna, prajitura pufoasa ca un pui galben proaspat scos din gaoace, cu gust acrisor de lamaie si ninsa cu muuuult zahar macinat.
Mama o taia cu paharu' , iar eu o tavaleam tacticoasa prin zahar si-o asezam pe farfurie cam in felul urmator : " una mie, una tie ....si una lu' badea Ilie ( vorba divertisilor ) , adica tot mie :)) "
Maine, daca Domnu' ma tine, o fac...o fac de-o s-o doara ( adica portie dubla, cu multa lamaie si am s-o tai cu cel mai mare pahar din dotare ) :))
Macar sa stiu ca n-am sezut degeaba si am cujetat bine ! :)
:*
Sa fiti iubiti ! ;) "
asadar, era musai sa ma tin de cuvant :)
Reteta e simpla...asemanatoare cu cea a mamei, insa cu mici modificari aduse de catre mine :
practic, se face un pandispan din 7 oua + 7 linguri de zahar + 10 linguri de faina + 7 linguri de unt topit + 1 praf de copt stins cu 7 linguri de suc de portocala + coaja rasa de la o portocala medie .
Modul de preparare la fel simplu :
se mixeaza albusurile cu zaharul pana se tin tapene, se adauga galbenusurile si se continua mixararea pana la omogenizare.
Faina se adauga in ploaie, lingura cu lingura si se amesteca cu spatula, incorporandu-se gentil in ouale batute.
Se pune untul topit si praful de copt stins cu sucul de portocale...si mai apoi coaja de portocala rasa ( inainte sa radeti portocala, spalati-o cu un burete imbibat in detergent de vase si muuuulta apa fierbinte )
Coaceti prajitura intr-o tava tapetata cu hartie de copt ...cca 15 minute la 180*.
Dupa 10 minute e bine sa verificati ( cu scobitoarea ;) ).
Dupa ce se raceste se taie cu paharul in forma de semiluna si se pudreaza cu zahar praf vanilat :).
Reteta mamei continea lamaie in loc de portocala si ulei in loc de unt topit...in consecinta puteti s-o faceti si in acest fel :)
Va las pe voi sa-i descoperiti parfumul si pufosenia si pe urma mai vorbim :)
Sa fiti iubiti !!! :)
PS. si pentru ca aceasta e prima postare pe 2013 va doresc din toata inima sa aveti UN AN NOU CU MULTE BINECUVANTARI !!!