Prajitura Rasturnata Cu Nectarine Si Zahar Ars
articol scris de vdaiana blog testdaiana1.blogspot.com
O prajitura foarte simpla, buna chiar si pentru incepatori.
Reteta o am de la o cunostinta.
Ingrediente:
* 6 oua
* 6 linguri de faina
* 6 linguri de zahar
* 1 pliculet praf de copt
* 1 pliculet zahar vanilat
* 1 lingura coaja rasa de lamaie - optional
* un varf de cutit de sare - optional
* 7 nectarine (sigur merge si cu alte fructe, data viitoare incerc cu prune, merge si cu ananas, mere, piersici)
* 10 linguri de zahar pt caramelizat
- am separat ouale, albusurile le-am batut spuma cu zaharul si z.vanilat.
- am adaugat pe rand cate un galbenus si cate o lingura de faina (in care am amestecat praful de copt), coaja de lamaie si sarea (unii nu pun niciodata sare in blaturi, altii pun chiar mai multa, io pun doar un varf de cutit, poate ca are vreo contributie).
- zaharul ar trebui caramelizat in tava de copt, adica presaram zaharul intr-un strat pe toata suprafata tavii unse in prealabil cu unt si se baga in cuptor pana se topeste si devine auriu. io insa am caramelizat zaharul intr-o oala si am turnat in tava tapetata cu hartie de copt (se vede ca am schimbat tava din mers cand am vazut cat aluat am :D).
- nectarinele le-am decojit, le-am taiat felii si le-am asezat cuminti si inghesuite in tava peste zaharul ars intarit intre timp.
- am turnat deasupra blatul si am bagat prajitura la cuptorul preincalzit pt aprox 40 min (primele 5-10 pe foc mare, apoi am redus la prima treapta).
- dupa 40 min am incercat cu scobitoarea si era coapta. am stins cuptorul si am lasat prajitura sa se racoreasca cu usa cuptorului deschisa.
- daca aveti tava mai mare, mariti cantitatea de aluat la cate oua vreti (10 oua, 10 Lg faina, 10 Lg zahar si tot asa); tava mea are 25x35 cm (inaltime aprox 5 cm) si cred ca puteam linistita sa fac blatul din 8 oua.
- dupa vreo 2 ore am scos prajitura din cuptorul racit intre timp, mai era doar putin calduta. am pregatit o tava pe care am rasturnat prajitura. caramelul topit s-a scurs frumos si apetisant in blat insiropandu-l imbietor.
- observatii: :balesc: mai vreau o bucatica, mai este?
~ aceeasi prajitura cu piersici