Prajitura Rasturnata Cu Kiwi Si Sos Cu Ciocolata Alba
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pufoasa, exotica dar atit de simpla, vulcanica prin stimularea exploziva a papilelor gustative, prajitura rasturnata cu kiwi nu are nevoie de o prezentare.
Se recomanda singura.
Si o face intr-un fel care obliga repetarea experientei placute iar si iar.
Se prepara un aluat pandispan din:
- 8 oua
- 240 grame zahar
- 240 grame faina
- o doza esenta de vanilie Dr. Oetker
Reteta foarte simpla necesita totusi ceva atentie pentru un rezultat perfect.
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se mixeaza pina se deschid la culoare si isi dubleaza volumul, moment in care se incorporeaza si doza de esenta de vanilie.
Crema obtinuta se rastoarna peste spuma de albus si se amesteca cu grija, pentru pastrarea aerului incorporat in albus, pina se obtine un amestec aerat, omogen.
Treptat se adauga si faina, cernuta de doua ori, pentru obtinerea unui blat cit mai pufos.
Aluatul este pregatit.
Se tapeteaza o tava de copt cu inel detasabil cu hirtie de copt.
Pe fundul acesteia se presara intr-un strat uniform 200 grame de zahar.
Se curata de coaja patru fructe de kiwi
pe care le taiem in felii mai grosute urmind sa le asezam una linga cealalta peste zaharul din forma.
Dam pe razatoarea mare 100 grame de ciocolata alba transformind-o in fulgi.
Presaram uniform fulgii peste feliile de kiwi.
Aluatul pregatit initial se toarna peste umplutura din tava scuturind tava usor pentru ca sa se completeze toate spatiile.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade (treapta mijlocie) si se coace pentru aproximativ 40 de minute fara sa decshidem usa cuptorului.
La sfirsitul intervalului verificam prajitura si observam daca a capatat o culoare aurie si daca marginile se desprind singure de pe forma, situatie in care inseamna ca este gata.
Nu o scoatem imediat din cuptor ci, intredeschizind usa aragazului de doua degete, lasam sa se uniformizeze treptat temperatura asa incit aluatul sa nu se lase.
Cind prajitura s-a racorit se acopera cu un platou si se intoarce tava.
Se desprinde inelul exterior si, cu grija, indepartam hirtia de copt de pe suprafata prajiturii.
Rezulta o prajitura cu un strat superior ca un tablou cu fructe desenat intr-un sos de sirop cu ciocolata alba ce necesita doar portionare.
Desi vor exista critici in privinta numarului de calorii, nu va veti putea abtine sa gustati delicioasa prajitura.
Sa aveti pofta!
Se recomanda singura.
Si o face intr-un fel care obliga repetarea experientei placute iar si iar.
Se prepara un aluat pandispan din:
- 8 oua
- 240 grame zahar
- 240 grame faina
- o doza esenta de vanilie Dr. Oetker
Reteta foarte simpla necesita totusi ceva atentie pentru un rezultat perfect.
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se mixeaza pina se deschid la culoare si isi dubleaza volumul, moment in care se incorporeaza si doza de esenta de vanilie.
Crema obtinuta se rastoarna peste spuma de albus si se amesteca cu grija, pentru pastrarea aerului incorporat in albus, pina se obtine un amestec aerat, omogen.
Treptat se adauga si faina, cernuta de doua ori, pentru obtinerea unui blat cit mai pufos.
Aluatul este pregatit.
Se tapeteaza o tava de copt cu inel detasabil cu hirtie de copt.
Pe fundul acesteia se presara intr-un strat uniform 200 grame de zahar.
Se curata de coaja patru fructe de kiwi
pe care le taiem in felii mai grosute urmind sa le asezam una linga cealalta peste zaharul din forma.
Dam pe razatoarea mare 100 grame de ciocolata alba transformind-o in fulgi.
Presaram uniform fulgii peste feliile de kiwi.
Aluatul pregatit initial se toarna peste umplutura din tava scuturind tava usor pentru ca sa se completeze toate spatiile.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade (treapta mijlocie) si se coace pentru aproximativ 40 de minute fara sa decshidem usa cuptorului.
La sfirsitul intervalului verificam prajitura si observam daca a capatat o culoare aurie si daca marginile se desprind singure de pe forma, situatie in care inseamna ca este gata.
Nu o scoatem imediat din cuptor ci, intredeschizind usa aragazului de doua degete, lasam sa se uniformizeze treptat temperatura asa incit aluatul sa nu se lase.
Cind prajitura s-a racorit se acopera cu un platou si se intoarce tava.
Se desprinde inelul exterior si, cu grija, indepartam hirtia de copt de pe suprafata prajiturii.
Rezulta o prajitura cu un strat superior ca un tablou cu fructe desenat intr-un sos de sirop cu ciocolata alba ce necesita doar portionare.
Desi vor exista critici in privinta numarului de calorii, nu va veti putea abtine sa gustati delicioasa prajitura.
Sa aveti pofta!