Prajitura Rasturnata Cu Ananas
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Nu stiu cum se face, dar cu caldura asta parca nu iti mai vine mananci nimic. Si mai si auzi cate o “gospodina” vai draga, dar mie nu-mi vine nici sa aprind cuptorul. Scuza perfecta pentru lene, va zic eu. Pai ce treaba are? Dai drumul la cuptor, arunci tava inauntru, setezi timpul, bla bla, inchizi usa la bucatarie si mergi in alta camera. Ce-are una cu alta? Adica daca e cald, dom’le, de murin, nu mai facem nimic? Stam asa si ne plangem de viata, de leafa, de vreme, de canicula? Pfoaaa, asa cevaaa…
Anyway, fii-mea s-a trezit dimineata cu chef de treaba. O aud cotrobaind prin balcon, poc poc, puf, puf… vine cu o conserva de ananas rondele in sirop de la Sun Food: Mami, hai sa facem niste ceva cu conserva asta, ce zici? Pai, zic ca e foarte dimineata si ca o sa facem acusi. Nu acusi, mami, acum, chiar in momentul acesta! ) Bine, si-am facut (mai acusi, nu chiar in momentul acesta!) o prajitura rasturnata cu ananas, pentru ca altceva nu mi-a venit pe moment si pentru ca aveam o multime de alte treburi de terminat. Dar, cum prajitura asta se prepara tare rapid si usor si nu iti trebuie indemanare mai deloc, e numai buna pentru zile cand vrei ceva dulce, de casa, rapid si bun. Perfecta!
Ingrediente pentru reteta de Prajitura rasturnata cu ananas
- 1 conserva ananas rondele
- 3 oua
- 300 gr faina
- 160 gr zahar
- 150 ml lapte
- 100 gr unt topit
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1 lingura cacao
- esenta de vanilie
- 1 lingura zahar muscovado
- 50 gr miez de nuca macinat
Mod de preparare pentru reteta de Prajitura rasturnata cu ananas
Incalziti cuptorul la 180 grade.
Folositi o tava rotunda, cu inel de 24-26 cm diametru. Tapetati-o cu foaie de copt si ungeti foaia cu unt. Presarati un pic de zahar muscovado si puneti rondele de ananas, una langa alta, pana ce umpleti intreaga suprafata a tavii rotunde.
Separati galbenusul de albus. Albusul il bateti spuma tare cu un praf de sare. Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul pana devine usor cremos, apoi adaugati untul topit si racit. Mixati pana se ingroasa intreaga compozitie. Incorporati si esenta de rom, dupa care in ploaie incorporati si faina amestecata in prealabil cu praful de copt. La sfarsit adaugati si spuma de albusuri, dupa care omogenizati. Luati cam 1/4 din compozitie si puneti intr-un bol amestecand cu cacao pana se incorporeaza.
Turnati compoztitia alba, cea fara cacao, in tava de copt, peste rondelele de ananas. Cu lingurita puneti din loc in loc compozitie cu cacao.
Dati tava la cuptor pentru 40 minute, la foc moderat. Faceti-i testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata, atunci scoateti tava de la cuptor. Rasturnati tava ajutandu-va de un fund de lemn mare sau de o farfurie, si desfaceti inelul. Cum va este la indemana. Transferati pentru racire completa pe un grilaj metalic. Scoateti foaia de copt si lasati prajitura rasturnata cu ananas sa se raceasca complet. Presarati nuca macinata deasupra! E o prajitura perfecta pentru ceai sau lapte cald.
Voi ce fel de prejituri mai coaceti zilele astea?
Acest articol Prajitura rasturnata cu ananas apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.