Prajitura "somloi Galuska"
articol scris de Criss75 blog criss75-despremine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Somloi galuska este o prajitura traditionala ungureasca, se serveste in toate restaurantele transilvanene insa modul de servire, putin ciudat, prajitura este rupta cu lingura si servita in boluri, ornata cu frisca si sos de ciocolata. De aici si denumirea de "galuska". Mie mi s-a parut mai elegant sa portionez prajitura in bucati patrate decat sa o rup cu lingura, sa o pun in bol si sa rezulte un fel de maglavais. :) Pe net veti gasi multe variante ale acestei prajituri, eu m-am oprit la cea care mi s-a parut mai aproape de original si anume varianta "Kikenhanna".
Blat alb:
-2 oua
-2 linguri zahar
-2 linguri faina
Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina.
La fel se procedeaza si la celelalte blaturi. Trebuie sa spun ca atunci cand am facut primul blat, mi s-a parut prea subtire si ma gandeam ca la celelalte sa pun 3 oua. Insa dupa insiropare si asamblare, e suficient atat. Daca puneam 3 oua la fiecare blat prajitura ar fi fost prea inalta.
Blat maro:
-2 oua
-2 linguri zahar
-1 1/2 lingura faina
-1 lingura cacao
Blat cu nuca
-2 oua
-2 linguri zahar
-2 linguri nuca macinata
-1 lingura faina
-2 oua
-2 linguri zahar
-2 linguri faina
Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina.
La fel se procedeaza si la celelalte blaturi. Trebuie sa spun ca atunci cand am facut primul blat, mi s-a parut prea subtire si ma gandeam ca la celelalte sa pun 3 oua. Insa dupa insiropare si asamblare, e suficient atat. Daca puneam 3 oua la fiecare blat prajitura ar fi fost prea inalta.
Blat maro:
-2 oua
-2 linguri zahar
-1 1/2 lingura faina
-1 lingura cacao
Blat cu nuca
-2 oua
-2 linguri zahar
-2 linguri nuca macinata
-1 lingura faina
Sirop:
-200 ml apa
-120 g zahar
-1 esenta de rom
Crema:
-3 oua
-3 linguri amidon
-6 linguri zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-500 ml lapte
-stafide
-nuca macinata
Sos de ciocolata:
-1 ciocolata amaruie
-2-3 linguri frisca lichida
Pentru crema, separam ouale si batem albusurile spuma tare. Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanilia, amidonul si turnam usor laptele caldut. Firbem crema pana capata consistenta unei budinci apoi adaugam albusurile spuma si amestecam usor pana se inglobeaza in crema fierbinte.
Asamblare:
Blat alb, insiropat, cvu siropul de zahar cu rom, 1/3 din crema, nuca macinata si stafide in functie de preferinta.
Blat maro, insiropat, 1/3 crema, nuca macinata, stafide
Din nou am o problema cu pozele. Asta e...nici lumina nu m-a ajutat.