Prajitura "musuroi De Cartita"
articol scris de Criss75 blog criss75-despremine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
"Musuroi de cartita" e una din celebrele prajituri/torturi de la Dr.Oetker, insa cea de fata nu e o prajitura "din cutie" ci o prajitura facuta cu ingrediente naturale si cat de cat sanatoase. Eu prefer sa-i spun prajitura si nu tort pentru ca aspectul nu e unul festic ci cat se poate de simplu si banal, semanand cu o movila de pamant/musuroi de unde si denumirea.
Blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-2 linguri ulei
-1 lingura lapte
-4 linguri faina
-3 linguri cacao
-1 praf de copt
Se separa ouale si se bat albusurile spuma. Galbenusurile se spumeaza impreuna cu zaharul, uleiul si laptele pana isi dubleaza volumul si se topeste zaharul. Se adauga faina amestecata cu cacao si praf de copt si se omogenizeaza. Se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile batute spuma, amestecand cu o lingura sau cu o spatula. Compozitia se toarna intr-o forma de tort detasabila (26 cm diametru) si se coace blatul 35 minute. Se lasa sa se raceasca, dupa care cu ajutorul unui cutit se scobeste blatul si miezul scos se va faramita cu mana.
Crema:
-3 galbenusuri
-6 linguri zahar (sau dupa gust daca va place mai dulce)
-coaja rasa de la o jumatate de lamaie
-1 lingurita extract de vanilie
-1 lingura faina
-1 plic gelatina
-300 ml lapte
-250 ml frisca lichida
-3 banane
-zeama de la o jumatate de lamaie
-putina apa
Bananele se curata de coaja, se taie in doua pe latime si pe lungime si fiecare bucata se trece prin zeama de lamaie amestecata cu apa. Astfel bananele vor ramane albe si frumoase, nu se vor oxida. Se aseaza bucatile de banane in interiorul blatului scobit.
Gelatina se idrateaza in 50 ml apa. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia, faina si se adauga laptele caldut, amestecand pentru a se evita formarea cocoloaselor. Se adauga coaja rasa de lamaie si se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Se ia crema de pe foc si se adauga gelatina hidratata. Se amesteca bine sa se dizolve gelatina si se lasa crema sa se raceasca apoi se amesteca cu frisca batuta. Se pune crema peste blatul cu banane si peste crema se presara firimiturile din blat, dand astfel aspectul unui pamant afanat. Se pune prajitura in frigider minim 2 ore, dupa care se poate taia.