Prajitura Pralinata
Sursa Prajitura pralinata
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In momentul in care veti gusta insa prajitura pralinata veti uita de cat a-ti muncit pentru ca are un gust desavarsit, neegalat de nimic altceva...
Ceea ce vreau sa va rog inainte de a va apuca de aceasta prajitura este sa nu faceti gresala mea si sa dublati cantitatea ingredientelor pentru ca altfel va veti intrista familia groaznic, dupa ce ati adus-o pe culmile extazului:)
Ingrediente(pentru cca 2-3 portii):
Blat
-3 albusuri,
-un praf de sare,
-100 g zahar,
-o lingura de faina,
-100 g nuci macinate,
-un plic zahar vanilat,
-o lingurita praf de copt,
Crema pralinata
-1oo g nuci tocate marunt,
-50 g zahar,
-75 ml frisca lichida,
Pentru ornat
-125 ml frisca lichida,
-1-2 linguri zahar pudra,
Preparare:
Intr-o tava unsa si tapetata (sau pe hartie de copt) se toarna cu lingura din aceasta compozitie discuri de 6-7 cm (sau mai mici pentru ca aluatul se va mai intinde putin). Daca dublati sau triplati cantitatea puteti turna in foaie de 1 cm, ceea ce va va scuti de montatul individual al fiecarei prajituri in parte.
Foaia sau bucatile de blat se vor coace in cuptorul bine incalzit, la inceput la foc mare apoi cu focul redus timp de 15-20 min. Atentie mare la copt deoarece blatul este mai mult o bezea care nu trebuie tinut foarte mult la cuptor pentru ca devine casant.
In momentul cand este gata blatul va fi destul de moale deasupra iar scosul din tava trebuie facut cu mare atentie si atunci cand inca este cald caci daca se raceste devine casant si se va rupe.
Intr-o tigaie curata se caramelizeaza 50 g zahar cu o lingura de apa si se adauga nuca tocata marunt amestecandu-se bine sa se acopere toate bucatile. Se rastoarna in strat cat mai subtire pe o farfurie (unsa bine cu ulei ca sa nu se lipeasca)si se lasa sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit se rupe in bucati si se sfarama bine cu sucitorul pe o suprafata tare(de sacrifiniciu:))
Se opresc cateva bucatele mai mari, pentru ornat iar restul se sfarama cat mai fin.
Cei 75 ml frisca lichida se bat fara zahar pana se intaresc putin, apai se adauga putin cate putin nuca pralinata obtinandu-se astfel o crema nemaipomenit de gustoasa.
Cu aceasta crema se ung foile si se lasa la rece cateva ore, timp in care se vor inmuia suficient incat prajitura sa poata fi mancata la lingurita.
Ceilalti 125 ml frisca lichida se bat cu 1-2 linguri de zahar pudra si se orneaza prajitura inainte de servire.
Desi prajitura pralinata este putin mai elaborata decat alte prajituri, rezultatul este spectaculos si va impresiona atat famila si mai ales eventualii musafirii!