Prajitura Prajiturilor ( Opera)
articol scris de habet blog culinarecufeteistete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceasta prajitura am gasit-o prima data pe site-ul CULINAR.RO, de care eu sant indragostita, si recunosc aceasta public, este un site extraordinar de la care eu am invatat multe. Felicitari!!!!! SA STITI CA ACEASTA ESTE O LAUDA, UN COMPLIMENT!!! nu o reclama...
Dar sa trecem la ale noastre!Este o prajitura, fff fina, dar si pretentioasa, deci, nu usor de facut , dar incercati, dupa cateva incercari o sa capatati experienta si o sa va iese, mmm.... o bunatate. Aveti incredere!
Mai multe poze nu am , dar promit sa pun in viitor!
Sa incepem cu modul de preparare:
A. FOILE: 4 buc 30x30
10 albusuri, 110g nuca(migdale macinate)
4 oua, 220g zahar, 1 lg. praf de copt
140g faina, sare
-din albus cu 110g zahar si sarea se bat f. bine pana se face o spuma. Ouale intregi, le-am batut cu restul de zahar, pana ce au devenit o crema deschisa la culoare si si-au dublat volumul. Peste ele am adaugat: albusul batut , peste care am pus faina, praful de copt si migdalele macinate, , apoi cealalta 1/2 de albus si am amestecat usor. Am impartit in 4, si in cuptorul incins am copt fiecare foaie 8 minute.
B.CREMA ALBA: (englezeasca) 240 ml lapte
90g zahar
3 galbenusuri, esenta vanilie, sare
-am mixat galbenusurile.Laptele l-am pus pe foc cu zaharul, cand aproape da in clocot, l-am turnat usor, amestecand continuu, peste galbenusuri ; cratita am tinut-o pe foc mestecand continuu pana s-a ingrosat crema. E bine sa se faca pe baie de aburi, ca sa nu se branzeasca crema, Se lasa la racit, apoi se adauga vanilia.
C. CREMA BAVAREZA: 5 g gelatina
170 g ciocolata amaruie,
1/2 cana de crema englezeasca
360ml smantana ptr. frisca
- in crema englezeasca calda, am adaugat gelatina, dizolvata si am amestecat pana la omogenizare. Am topit ciocolata pe baie de aburi, si peste ea am turnat crema englezeasca. Am mixat smantana, pana a devenit o crema groasa si am turnat-o peste celalalt amestec. O punem la frigider .
D.CREMA DE CAFEA : 25g apa, 140 g zahar,
3 galbenusuri, 225g unt,
1 lg ness diz. in 1 lg apa fiarta
- din apa si zahar am facut un sirop. Galbenusurile se bat pana se dubleaza, iar peste ele am turnat siropul fierbinte usor, si amestecand continuu, pana se raceste complet compozitia . Peste ea am adaugat untul putin cate putin, mixand continuu si am adaugat nesul dizolvat, apoi dau la frigider.
E. CREMA GANACHE : 170 g ciocolata
190 g smantana
- am incalzit ciocolata pe baie de aburi, apoi turnam smantana, amestecand, apoi dam la rece. Cand se raceste se mixeaza.
Acum sa trecem la asamblare: Facem un sirop din apa, zahar, si es de rom. Punem o foaie , o ungem cu sirop, punem 1/2 din crema de cafea, apoi a2a foaie, o ungem cu sirop, punem crema bavareza, a3a foaie crema ganache, a4a foaie o ungem cu sirop, si punem restul de crema de cafea.
Se pune la congelator, ptr. 30 min, dupa care am intins peste crema de cafea,, restul de ganache, si o o punem la congelator din nouptr. 15 min. |La sfarsit se taie cu, cutitul inmuiat in apa fierbinte si stergem in acelasi timp cutitul , de fiecare data, altfel iese un pic zdrenturoasa.