Prăjitura Petre Roman
Sursa Prăjitura Petre Roman
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am remarcat că în bucătăria românească există mai multe prăjituri cu nume ciudat: Petre Roman, Greta Garbo, Iliescu, Cocomac sau mai știu eu ce denumiri pompoase. Și când credeam că le-am auzit pe toate, ieri dimineață am aflat de încă una, mai aiurea decat toate: Șuvița lui Băsescu. De unde naiba asocierea asta, nu-mi dau seama! Prăjitura Petre Roman am gustat-o prima dată acum vreo 4 ani, la Mihaela B. și știu că mi-a picat cu tronc atunci. Însă la vremea aia nu aveam eu timp de prăjituri și bucătăreli. Zilele trecute am găsit caietul de rețete al Aidei și am descoperit-o acolo, rătăcită printre multe alte rețete. Ei, se pare că acum mi-am gasit timp pentru ea și zic încă o dată că-i bună vorba aia cu ”toate la timpul lor”. Așa că, m-am înarmat cu răbdare și am făcut-o. Există mai multe variante pentru această prăjitură: cu 3 blaturi, cu 2 blaturi, cu 2 blaturi și 1 foaie, mă rog cred că fiecare după timpul și gustul lui, mai adaugă sau mai reduce ceva din ea. Cred că important e gustul, care în general ar trebui să fie același.
Pentru blat am avut nevoie de:
8 ouă
6 linguri de zahăr
6 linguri de nucă măcinată
6 linguri de făină
1 praf de copt
Din aceste cantități se vor face două blaturi sau un singur blat care se taie în două, pe orizontală. Eu am ales să fac două blaturi pentru că nu reușesc să tai egal blatul întodeauna.
Pentru cremă
4 gălbenușuri
200 g zahar
esențăa de vanilie sau zahăr vanilat
300 ml lapte
200 g unt
Pentru glazura de zahăr ars
200-250 g zahăr
Pentru bezea
4 albușuri
100 g zahăr
Am început cu blatul. Am bătut albușurile spumă, cu mixerul, la început pe viteză mică 1 minut, apoi am mărit viteza, iar după ce s-a format spuma am adăugat zahărul și am mixat în continuare până când s-au întărit.
Am adăugat galbenușurile și am amestecat cu o lingură de lemn, prin răsturnare, de sus în jos ca să nu se zdrobească albușurile, după care am pus făină și am amestecat în același fel.
Am incorporat și nuca și am turnat compoziția într-o tavă, pe hârtie de copt. Am dat-o la cuptor până cand nu s-a mai lipit aluatul de scobitoare.
În aproximativ 15 minute blatul a fost gata.
Până când s-a copt și al doilea blat, am făcut crema. Gălbenușurile le-am amestecat cu zahărul, laptele, vanilia și făina și am pus cratița pe baie de aburi, amestecând continuu cu un tel, până când a început să se lege și să devină cremoasă ca o smântână. Am lăsat-o la răcit.
Când crema a ajuns la temperatura camerei, am amestecat-o cu un pachet de unt de 200 g pe care l-am mixat vreo 2 minute înainte.
Pentru glazura n-a trebuit decat să caramelizez zahărul într-o cratiță, la foc mic. Aici trebuie atenție mare, pentru că nu trebuie lăsat până când devin brun închis, că e prea amar. Zahărul caramelizat trebuie turnat și întins pe ambele blaturi, în mare viteză, pentru că se întărește foarte repede. Poate fi întins cu un cuțit sau poate fi scurs în fâșiute subțiri. Oricum ați face, ideea e că trebuie să acoperiți aproximativ toată suprafața.
Peste zahărul ars am întins crema.
Pentru bezea am mixat albușurile într-o cratiță până s-a format spuma, apoi am turnat zahărul și am amestecat în continuare. Cand s-au intărit, am pus cratița pe baie de abur și am continuat să amestec până când spuma a devenit lucioasă (cam 1 minut). Și aici trebuie atenție, pentru că dacă mixați mai mult de 1 minut, riscați ca albușurile să devină spongioase, ca și bulgării de la laptele de pasăre. Se poate decora cu ciocolată rasă, cu bombonele colorate, cu ce vă place mai mult. Trebuie pastrată la frigider.
E o prajitură dulce și fină. Gustul caramelului merge foarte bine cu crema de vanilie și nucă.