Prajitura Noir
Sursa Prajitura Noir
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ciocolata cu menta este preferinta dulce a sotului meu. Cum ma gindeam sa pregatesc un desert pentru weekend, mi-am spus ca ar fi alegerea perfecta. Am initiat o cautare si mi-a sarit in ochi o imagine tare atragatoare, de pe un blog, "dulciuri fel de fel", unde am si intrat imediat sa vad reteta. Am zis, gata, asta e. Nu am stat pe ginduri, pentru ca aveam tot ce imi trebuia, chiar si forma, asa ca m-am apucat de treaba. Multumesc Miha, reteta e super.
Dar cum nu am renuntat la ideea mea de a-i face o surpriza mentolata sotului, am personalizat-o un pic.
Am avut nevoie pentru blat de:
- 150 grame biscuiti
- 2 linguri cacao neagra Dr Oetker
- 50 grame unt
- o lingura smintina de separator
- 2 linguri zahar
Pentru crema:
- 200 grame ciocolata de menaj neagra
- 250 grame smintina
- 2 linguri cacao neagra
- 75 grame unt
- 2 linguri zahar
- o lingura esenta de menta
- 10 grame gelatina Dr Oetker
Glazura:
- 50 grame unt
- 50 grame ciocolata neagra de menaj
- esenta de menta
- o lingura smintina
- o lingurita cacao
- o lingurita zahar
Se pun in mixer biscuitii impreuna cu cele doua linguri de cacao din ingredientele pentru blat. Se amesteca bine.
Untul se topeste si se adauga peste biscuitii maruntiti.
Pentru a obtine un amestec omogen adaugam si smintina si ca sa mai indulcim putin punem si zaharul.
Tapetam o forma cu folie alimentara apoi rasturnam compozitia de biscuiti.
Se preseaza bine cu o lingura apoi se da la rece pina pregatim crema.
Se pun intr-un vas ingredientele pentru crema: smintina, ciocolata maruntita, cacao, untul si zaharul, asezindu-l apoi la bain-marie pina se topeste ciocolata si se omogenizeaza totul.
Gelatina se inmoaie cu doua - trei linguri de apa rece, apoi se incalzeste putin introducind paharul in care am inmuiat-o, intr-un ibric cu apa calda, pina se topeste.
Cind crema s-a racorit cit suporta degetul, se pune si esenta de menta apoi se adauga gelatina topita, amestecind continuu pina se incorporeaza complet.
Se toarna compozitia obtinuta peste amestecul de biscuiti din tava dupa care se introduce la frigider pentru citeva ore.
Cind s-a intarit crema, se pregateste glazura, topind 50 grame de smintina impreuna cu 50 grame ciocolata si 50 grame unt, o lingurita de cacao si una de zahar. Se adauga si citiva stropi de esenta de menta.
Se rastoarna pe un platou prajitura si se orneaza repede cu glazura.
Se decoreaza dupa cum va place sau poate ramine doar cu glazura. Eu am folosit pentru contrast pasta de zahar la tub din comert.
Ce credeti? Este foarte reusita iar sotului meu i-a placut mult. Aroma racoritoare, mentolata, se potriveste grozav cu ciocolata
Dar cum nu am renuntat la ideea mea de a-i face o surpriza mentolata sotului, am personalizat-o un pic.
Am avut nevoie pentru blat de:
- 150 grame biscuiti
- 2 linguri cacao neagra Dr Oetker
- 50 grame unt
- o lingura smintina de separator
- 2 linguri zahar
Pentru crema:
- 200 grame ciocolata de menaj neagra
- 250 grame smintina
- 2 linguri cacao neagra
- 75 grame unt
- 2 linguri zahar
- o lingura esenta de menta
- 10 grame gelatina Dr Oetker
Glazura:
- 50 grame unt
- 50 grame ciocolata neagra de menaj
- esenta de menta
- o lingura smintina
- o lingurita cacao
- o lingurita zahar
Se pun in mixer biscuitii impreuna cu cele doua linguri de cacao din ingredientele pentru blat. Se amesteca bine.
Untul se topeste si se adauga peste biscuitii maruntiti.
Pentru a obtine un amestec omogen adaugam si smintina si ca sa mai indulcim putin punem si zaharul.
Tapetam o forma cu folie alimentara apoi rasturnam compozitia de biscuiti.
Se preseaza bine cu o lingura apoi se da la rece pina pregatim crema.
Se pun intr-un vas ingredientele pentru crema: smintina, ciocolata maruntita, cacao, untul si zaharul, asezindu-l apoi la bain-marie pina se topeste ciocolata si se omogenizeaza totul.
Gelatina se inmoaie cu doua - trei linguri de apa rece, apoi se incalzeste putin introducind paharul in care am inmuiat-o, intr-un ibric cu apa calda, pina se topeste.
Cind crema s-a racorit cit suporta degetul, se pune si esenta de menta apoi se adauga gelatina topita, amestecind continuu pina se incorporeaza complet.
Se toarna compozitia obtinuta peste amestecul de biscuiti din tava dupa care se introduce la frigider pentru citeva ore.
Cind s-a intarit crema, se pregateste glazura, topind 50 grame de smintina impreuna cu 50 grame ciocolata si 50 grame unt, o lingurita de cacao si una de zahar. Se adauga si citiva stropi de esenta de menta.
Se rastoarna pe un platou prajitura si se orneaza repede cu glazura.
Se decoreaza dupa cum va place sau poate ramine doar cu glazura. Eu am folosit pentru contrast pasta de zahar la tub din comert.
Ce credeti? Este foarte reusita iar sotului meu i-a placut mult. Aroma racoritoare, mentolata, se potriveste grozav cu ciocolata