Prajitura Nero
Sursa Prajitura Nero
articol scris de diamond blog diamondlovescuisine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
imi aduc aminte ca mama facea multe retete cu creme pe baza de unt si cum o ajutam in bucatarie sa mixeze/bata untul din care scoteam aproximativ o ceasca de apa :))
si da, de multe ori cremele se taiau din cauza calitatii untului folosit pe atunci...
nu prea obisnuiesc sa fac creme pe baza de unt dar descopar ca intr-adevar au un gust fin, delicat care te cucereste repede!
totusi chiar si acum cand gasesc unt calitativ trebuie sa am in vedere ca in unele creme untul se adauga rece si se incorporeaza putin cate putin mixand puternic, iar pt cremele care isi au baza numai din unt trebuie sa am grija ca ingredientele folosite sa aiba relativ aceeasi temperatura!
prajitura are doua blaturi si 2 creme pe baza de unt...
aici, vedeta:
!! am lucrat cu jumatate din ingrediente
Blatul alb
6 oua
6 linguri de zahar
6 linguri faina
esenta de vanilie (am pus 1/2 plic zahar de bourbon)
Blatul cafeniu:
6 albusuri
250 gr zahar
300 gr nuca macinata
2 linguri faina
Blatul alb
separati albusurile de galbenusuri...
jumatate din cantitatea de zahar se mixeaza bine cu galbenusurile pana acestea isi dubleaza volumul...
albusurile se bat bine cu un parf de sare iar cand incep sa se intareasca se adauga restul de zahar...se mixeaza puternic pana devine o bezea ferma...
bezeaua se adauga pesate galbenusuri si se incorporeaza usor amestecand de jos in sus...apoi se adauga in ploaie faina cernuta...
se amesteca usor incorporand toata faina...
aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt... si se da la cuptorul preincalzit la o temperatura de 175 grade pana se aureste pe margini ( 20-25 min) faceti testul cu scobitoarea...
cand s-a racit, desprindeti usor hartie de copt de pe blat...
Blatul cu nuca
cele 6 albusuri se bat bine cu un praf de sare...
cand bezeaua s-a intarit se adauga zaharul si mixati puternic pana cand nu mai cade de pe paletele mixerului...
se adauga apoi nuca macinata...si cele doua linguri de faina...
aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt...
se coace la 170 grade pana cand se bronzeaza pe margini...
Cremele:
6 galbenusuri
250 gr zahar pudra
200 gr unt
4 lingurite ness (puteti adauga dupa propriul gust)
4 lingurite cicolata crema (de tip Finetti, eu am avut o crema de ciocolata cu cafea de la Lidl)
6 lingurite migdale macinate sau esenta de migdale(dupa gust)
galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul pudra si se fierb 2-3 minute pe aburi la bain-marie...
veti obtine o bezea lucioasa cremoasa...
cand aceasta s-a racit bine, se adauga untul rece, taiat cubulete, putin cate putin... mixand puternic...
crema se imparte in 2 parti egale:
in prima parte adaugati nessul si crema de ciocolata...mixati puternic cateva minute bune... cu cat mixati mai mult cu atat crema devine mai consistenta si mai ferma...
in a doua jumatate de crema se adauga migdalele prajite si macinate si/sau esenta de migdale...mixati cateva minute bune...
crema de ciocolata si ness se intinde peste blatul alb...(blatul sa fie rece)
peste prima crema se adauga blatul cu nuca...
si peste blatul cu nuca, a doua crema cu migdale...
deasupra se presara fulgi de ciocolata... neagra sau cu lapte dupa cum va place...
se da la rece pentru cateva ore...
apoi se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama umeda...
prajitura e densa, cremoasa si dupa parerea mea e mai buna a doua zi...
spor la bucatarit! revin cu o gustoasa terina de somon!