Prajitura Mentolata
Sursa Prajitura mentolata
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prajitura facuta de ziua tatalui meu. Nu a vrut tort, asa ca am facut eu ceva ce aveam de mult timp in plan sa fac :)
Blatul este facut dintr-un aluat de pandispan din 3 albusuri mixate spuma cu 5 linguri pline de zahar, apoi se incorporeaza galbenusurile, pe rand, se adauga 5 linguri de lapte, 5 linguri de ulei, un plic de zahar vanilat, un plic de praf de copt, o ciocolata cu 55% cacao topita in 2 linguri de lapte si incorporata aproape rece in aluat, cate o lingurita odata, iar la urma se mixeaza la viteza unu, 7 linguri pline de faina. Compozitia a fost pusa la cuptor pe hartie de copt unsa cu ulei, intr-o tava de aragaz lunga de 40 cm si lata de 28, ca sa pot taia foaia in 3 bucati, pe verticala. Dupa ce trece testul scobitorii (cca 20 de minute la foc mediu) se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava.
Crema: un pachet de unt se mixeaza spuma cu 3-4 linguri pline de zahar tos sau pudra. Se adauga in vas 200 ml de frisca lichida (de preferinta Meggle) si 3 linguri pline de smantana grasa de la piata, ori tip Muller sau Panda. Se mixeaza totul cca 2 minute, pana cand crema devine pufoasa si consistenta.
Se imparte in doua: o jumatate se coloreaza in verde cu colorant alimentar (am pus un varf de cutit) dizolvat intr-un capacel de esenta de menta dr. Oetker. Se amesteca esenta colorata cu o lingura pana se incorporeaza bine in crema. Cealalta jumatate de crema se amesteca cu o ciocolata cu minim 55% cacao topita in 2 linguri de lapte si racita.
Siropul: 300 ml apa se pun la fiert cu 150 g zahar tos. Dupa ce da in clocot, se inchide focul aragazului si se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga un capacel de esenta de menta dr. Oetker.
Glazura: o ciocolata cu minim 75% cacao, topita in 3 linguri de lapte, sau intr-o lingura de unt.
Decor: o jumatate de ciocolata alba topita intr-o lingura de lapte, 2 linguri din crema mentolata.
Asamblare: blatul racit se taie in 3 parti egale. Primele doua foi se insiropeaza si se ung cu crema. Din crema mentolata am lasat 2 linguri pt decor. Ultima foaie se insiropeaza si se unge doar cu glazura, apoi se da prajitura la rece. Dupa cateva ore se finiseaza decorul. Se portioneaza dupa dorinta si se serveste. Eu am portionat prajitura inainte de a plica glazura.
Am decorat cu ciocolata alba topita, sub forma de dungi pe diagonala fiecarei prajituri, apoi cu crema mentolata ramasa.
Desi ar fi trebuit sa stea o noapte la frigider, a fost deja mancata pe jumatate :) este un deliciu și un răsfăţ prăjitura asta :p
Pofta buna! :)
P.S. La multi ani Florinelor, Florinilor, si tuturor celor care poarta nume de flaore!
Blatul este facut dintr-un aluat de pandispan din 3 albusuri mixate spuma cu 5 linguri pline de zahar, apoi se incorporeaza galbenusurile, pe rand, se adauga 5 linguri de lapte, 5 linguri de ulei, un plic de zahar vanilat, un plic de praf de copt, o ciocolata cu 55% cacao topita in 2 linguri de lapte si incorporata aproape rece in aluat, cate o lingurita odata, iar la urma se mixeaza la viteza unu, 7 linguri pline de faina. Compozitia a fost pusa la cuptor pe hartie de copt unsa cu ulei, intr-o tava de aragaz lunga de 40 cm si lata de 28, ca sa pot taia foaia in 3 bucati, pe verticala. Dupa ce trece testul scobitorii (cca 20 de minute la foc mediu) se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava.
Crema: un pachet de unt se mixeaza spuma cu 3-4 linguri pline de zahar tos sau pudra. Se adauga in vas 200 ml de frisca lichida (de preferinta Meggle) si 3 linguri pline de smantana grasa de la piata, ori tip Muller sau Panda. Se mixeaza totul cca 2 minute, pana cand crema devine pufoasa si consistenta.
Se imparte in doua: o jumatate se coloreaza in verde cu colorant alimentar (am pus un varf de cutit) dizolvat intr-un capacel de esenta de menta dr. Oetker. Se amesteca esenta colorata cu o lingura pana se incorporeaza bine in crema. Cealalta jumatate de crema se amesteca cu o ciocolata cu minim 55% cacao topita in 2 linguri de lapte si racita.
Siropul: 300 ml apa se pun la fiert cu 150 g zahar tos. Dupa ce da in clocot, se inchide focul aragazului si se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga un capacel de esenta de menta dr. Oetker.
Glazura: o ciocolata cu minim 75% cacao, topita in 3 linguri de lapte, sau intr-o lingura de unt.
Decor: o jumatate de ciocolata alba topita intr-o lingura de lapte, 2 linguri din crema mentolata.
Asamblare: blatul racit se taie in 3 parti egale. Primele doua foi se insiropeaza si se ung cu crema. Din crema mentolata am lasat 2 linguri pt decor. Ultima foaie se insiropeaza si se unge doar cu glazura, apoi se da prajitura la rece. Dupa cateva ore se finiseaza decorul. Se portioneaza dupa dorinta si se serveste. Eu am portionat prajitura inainte de a plica glazura.
Am decorat cu ciocolata alba topita, sub forma de dungi pe diagonala fiecarei prajituri, apoi cu crema mentolata ramasa.
Desi ar fi trebuit sa stea o noapte la frigider, a fost deja mancata pe jumatate :) este un deliciu și un răsfăţ prăjitura asta :p
Pofta buna! :)
P.S. La multi ani Florinelor, Florinilor, si tuturor celor care poarta nume de flaore!