Prajitura Mea Preferata: Petre Roman :p
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am si eu o prajitura preferata...iar de cate ori am fost intrebata, am raspuns nonsalant:
-Petre Roman.
La care ochii interlocutorului se bulbuca instant, li se umfla obrajii, cu greu isi stapanesc limba, strang puternic din buze si reusesc sa scuipe ascutit si precipitat tocmai pe mine.
-Nu ati mancat niciodata prajitura Petre Roman?-intreb eu mirata.
-Nu, nu...dar exista asa ceva? si de ce se numeste asa, de la ce-i vine numele?-intreaba ca-ntr-o avalansa puternica, dar de mica durata, persoana respectiva.
-Exista, ca de aceea imi place, iar numele ii vine, indubitabil de la Petre Roman. Nu-l cunoasteti?
-Politicianul?
-Dap, politicianul.
Mandru, in puloverul lui rosu, vorbea neincetat pe la televizor in '90, iar noi, copilele de liceu, -eu aveam 16 ani- am prins drag de el. Mamicile noastre il adorau!!! Taticii il injurau. Iar muncitoarele i-au creat poezii, cantece, lozinci...Cea mai cunoscuta e aia cu:"Nu vrem bani, nu vrem valuta, Petre Roman sa ne f....!". Scurt, ce atata tura-vura??
Era un om iubit, ma'...era frumos, tanar, brunet, avea dictie, era destept, cu scoli prin Franta...cum sa nu te indragostesti de el??
Era un nou chip, fara gat ce-i drept, de aici si bancul:
Petre Roman se duce la restaurant si comanda o supa de broasca testoasa. Asteapta 10 min., 20,30, trece o ora si nu mai vine supa. Cheama chelnerul si-l intreaba ce se intampla cu supa lui, se mai face sau nu?
Chelnerul jenat zice: Stiti, domnule premier, tot incercam sa-i scoatem capul din carapace, dar nu putem, ne tot chinuim de o ora si degeaba...
Pai, bine, ma, de ce nu m-ati intrebat?-zice Petre Roman. Bagati-i un deget in fund, c-asa face si nevasta-mea cand imi pune cravata!". Ha,ha,ha!
La fel s-a indragostit si o cofetareasa de el , de a creat o prajitura cu numele sau. Ce-i asa de greu de inteles?? Nimeni nu se intreaba de unde vine numele prajiturii Pavlova sau Garbo, da' cand aude de Petre Roman, li se pare foarte nefiresc.
Deci, n-a trecut mult timp cand aparuse in cofetarii prajitura care-i purta numele. O minune!!!! Plina de caramel, nuci si o crema onctuoasa si bunaaa si dulceeee....ufff! maine ma pun sa o fac, ca n-am mai mancat demult...deh, zilele politicianului s-au dus, iar generatia asta tanara nu apreciaza legendele...n-am mai gasit-o deloc in cofetarii, ca cica nu se ma vinde. :(((
Poate doar la Restaurant Paradis trebuie sa o aiba, o sa incerc negresit!
Pana ajung eu in Paradis, trebuie sa va spun ca am tot cautat reteta, ca trebuia musai sa o prepar si eu. Am vorbit cu o cofetareasa. Patroana mi-a zis ca nu poate sa-mi dea reteta, dar m-a asigurat ca o face cu ingrediente naturala si ca a dublat ingredientele. De exemplu, daca se cerea 100g de nuca, ea a pus 200g. Bun asa, m-am gandit eu, si am servit prajitura Petre Roman de la acea cofetarie ani in sir.
Pana cand, nasa mea de botez m-a anuntat ca are reteta de la o prajitureasa din sat care o pregateste doar pentru nunti si botezuri.Iuhuuuu...asa de mult m-am bucurat, de parca l-as fi luat pe Petre Roman in brate, iar el ma pupase pe obraz.
Iata reteta(postata in pasi aici):
Ingrediente:
Pt. o foaie: 3 oua,
3 lg apa rece,
6 lg zahar,
5 lg faina,
3 lg nuca macinata,
1 lgta bicarbonat de sodiu,
putin otet sau zeama de lamaie.
Se fac trei foi, deci triplati cantitatile.
Intr-un castron se bat albusurile de la cele 3 oua cu 6 linguri de zahar, se adauga 3 linguri de apa rece si se bat in continuare.
Separat se freaca galbenusurile de la cele 3 oua cu o lingurita de bicarbonat pe care il stingem cu otet sau zeama de lamaie-eu am ales ultima varianta, adaugam cele 3 linguri de nuca macinata si cele 5 linguri de faina si le amestecam bine-bine de tot.
Adaugam 2-3 linguri de albus, ca sa se mai fluidizeze compozitia, apoi amestecam usor restul de albusuri in compozitia de galbenusuri.
Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat usor compozitia si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
Cred ca in 15 minute a fost gata
Am procedat la fel si pentru celelalte doua foi...of, cate vase de spalaaat...
Ingrediente pentru crema:
300 ml lapte,
3 linguri faina,
200 g zahar,
3 galbenusuri,
250 g margarina.
Fierbem la foc mic laptele cu faina, pe care am desfacut-o in putin lapte din cantitatea data, apoi adaugam galbenusurile. Lasam pana se ingroasa si da in clocot. Lasam la racit.
Separat frecam margarina cu zaharul si o amestecam cu budinca rece. Se obtine o cema fina.
Ingrediente pentru. caramel:
400 g zahar
Doar peste primele doua foi se pune caramel, astfel ca am impartit cantitatea in doua, am pus 200 g zahar la topit, am turnat peste prima foaie si nu prea mi-a ajuns, asa ca pt. a doua foaie am mai adaugat 50 g zahar, deci 250g si s-a umplut toata foaia de caramelul minunat.
Lasam la racit.
Ingrediente pt. spuma:
3 albusuri,
150 g zahar,
ciocolata.
Albusurile se bat pe baie de aburi cu 150 g zahar.
Asamblarea:
Peste prima foaie turnam caramel, punem jumatate din cantitatea de crema,apoi urmeaza a doua foaie cu caramel, cealalta jumatate de crema, a treia foaie peste care turnam albusurile si presaram ciocolata rasa sau "furnici" de ciocolata-eu am ales ultima varianta.
E o prajitura foarte dulce, aromata si inmiresmata dar e cu atat mai buna cu cat sta mai mult. Dupa veo 2 zile, foile au absorbit caramelul, de zici ca erau piscoturi caramelizate, nu alta.O mananci si esti in Rai, in Paradis, zau!
Eu mai am un of ca nu a iesit la fel ca cea de la cofetaria unde tot mancam aceasta prajitura, unde crema era budincoasa, nu untoasa, ca a mea.
Poate ca la Restaurantul Paradis voi gasi varianta budincoasa a prajiturii mele preferate, Petre Roman! Aleluia!!