Prajitura Martisor
Sursa Prajitura Martisor
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
E atat de frumos afara incat si soarele pare sa ne zica: La multi ani! ...O fac si eu, mai modest putin, cu o prajitura fina, in strai de sarbatoare :
Prajitura Martisor |
Este o prajitura clasica, cu foi fragede si crema cu lamaie.
Pentru foi am folosit :
- 2 oua
- 7 linguri de zahar
- 7 linguri de lapte batut ( se poate inlocui cu lapte dulce)
- 7 linguri de ulei
- un plic de praf de copt
- o lingura de zahar vanilat
- faina - aproximativ 500 g
- colorant alimentar rosu
Crema :
- 2 oua
- 2 lamai mici sau 1 lamaie mare
- 17 linguri zahar
- 200 g unt
- 6 linguri de amidon
- 800 ml lapte
SAU : 2 plicuri de budinca de vanilie care se prepara in 900 ml lapte + 1 cana de zahar. Budinca racita se amesteca cu untul batut spuma, coaja si zeama de la o lamaie mare.
Preparare :
Am inceput cu crema : ouale se freaca cuzaharul si faina si putin lapte sa se faca ca o smantana mai groasa. In acest timp se infierbanta pe foc laptele . Cand fierbe, se adauga compozitia de mai sus amestecand mereu, sa nu se formeze cocoloase. Se amesteca pe foc pana se leaga si se fierbe compozitia.
Se lasa la racit, timp in care se prepara foile.
Prajitura Martisor |
Pentru aluat, se amesteca toate ingredientele, mai putin faina, cu mixerul. Dupa ce s-au omogenizat se adauga faina incetul cu incetul pana obtinem o coca elastica. In functie de cat de mari sunt ouale, se va folosi mai multa sau mai putina faina.
Prajitura Martisor |
Se imparte aluatul in 3 si se intend foile de marimea tavii mari de cuptor. Se coc pe dosul tavii, in cuptorul preincalzit la 180 grade. LA mine a fost nevoie de 6-7 minute pemtru fiecare foaie. Trebuie lasata doar cat sa se umfle si sa formeze putina crusta, dar in acelasi timp sa ramana elastica. Cand se raceste devine putin casanta, asa ca trebuie manevrate cu grija la asamblare.
In timpul acesta crema s-a racit, asa ca ea se adauga peste un pachet de unt batut putin cu micerul. Se mixeaza pana la omogenizare si apoi se adauga coaja si zeama de la o lamaie mare sau de la 2 lamai mici.
Prajitura Martisor |
Se asambleaza prajitura : foaie + 1/2 crema+ foaie+ restul de crema + foaie, se acopera cu o foaie de copt si se aseaza un tocator de lemn sa o preseze putin. Se lasa circa 12 ore sa se inmoaie foile si se serveste pudrata cu zahar.
Prajitura Martisor |
La multi ani inca o data si o primavara deosebita!