Prajitura Marmorata Cu Mere De Vara Caramelizate
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa cateva luni in care n-am apucat sa postez nimic pe blog, revin cu o noua reteta.
Una de prajitura, cum altfel :P.
INGREDIENTELE :
se masoara cu cana, pentru ca pe vremuri, cantarele de bucatarie erau cel mult un vis frumos.
Asadar, faceti rapid rost de o cana de 250 ml, o tava de copt clasica- dreptunghiulara ...si sa ne apucam de prajiturit ;).
Luati un castron si puneti in el :
4 cani rase de faina 000
2 cani rase de zahar
2 cani de iaurt
1 cana de ulei ( puteti inlocui cu unt topit, sau puteti amesteca untul cu uleiul, dar sa rezulte o cana )
4 oua medii
zahar vanilat dupa gust ( eu am pus semintele de la un sfert de pastaie de vanilie )
1 pliculet de praf de copt
o piscatura de sare
IMPORTANT !
(suplimentar pentru marmorare )
o lingura de cacao + 2 linguri de iaurt
Folositi telul si amestecati cu grija ingredientele ( fara cacao si cele 2 linguri de iaurt suplimentare ) , pana obtineti o compozitie omogena.
INGREDIENTE PENTRU MERELE CARAMELIZATE :
1 kg de mere
5-6 linguri de zahar (sau mai mult daca merele sunt acre/necoapte , ca ale mele )
un cub ( cca 20 g ) unt.
scortisoara macinata dupa gust
PREPARARE :
Merele se curata si se taie felii mari.
Feliile se pun intr-o tigaie impreuna cu zaharul si untul. Se calesc pana cand sucul lasat de mere se evapora si se transforma in caramel.
Tava , dreptunghiulara se imbraca cu hartie de copt.
Se aranjeaza feliile de mar caramelizat pe toata suprafata si se pudreaza cu scortisoara :
Turnati aluatul avand grija sa acoperiti merele, dar pastrati cateva linguri .
Adaugati in aluatul ramas cacaua si cele 2 linguri de iaurt . Turnati si acest amestec peste cel din tava.
Cu o furculita incercati sa faceti cercuri in aluat de jos in sus , dar fara sa deranjati merele si fara sa-l omogenizati...numai cat sa obtineti efectul " de marmura"
Coaceti prajitura la 170-180* cca o ora. Intre timp, dupa cca 40 minute faceti din cand in cand testul cu scobitoarea/betisorul. Testati tot timpul centru prajiturii, deoarece are tendinta sa se coaca dinspre margini inspre centru. Scoateti prajitura din cuptor numai dupa ce v-ati convins ca este coapta si in mijloc ;)- asta inseamna ca scobitoarea trebuie sa fie curata, fara urme de aluat :).
Rasturnati prajitura pe o planseta si indepartati foaia de copt.
Lasati-o la racit si apoi portionati-o.
Ca sa nu se usuce, acoperiti prajitura cu o folie transparenta .
Savurati-o cu o cafea buna ;). Sau ceai . Sau ...cum si cu ce va place .
FITI BINECUVANTATI !