Prajitura Mamei - Bunatate Din Copilarie Cu Parfum De Mere Coapte
articol scris de klausburger.blogspot blog klausburger.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prajitura asta are gust de copilarie. E o reteta mostenita din generatie in generatie. Eu o scriu aici asa cum am primit-o de la mama si cum o face ea. Personal ma joc cu reteta ori de cate ori am ocazia. E o bunatate care se face foarte rapid, iese o cantitate suficient de mare si e minunata cand afara miroase a ceata si a frig.
Intre paranteze veti gasi felul in care eu o fac, si de fapt, ceea ce vedeti in imagini.
Daca aveti copii asa cum am fost eu (si inca sunt), o vor iubi si nu-si vor dezlipi nasucurile de usa cuptorului intr-o asteptare incordata sa o vada coapta cat mai repede.
Intre paranteze veti gasi felul in care eu o fac, si de fapt, ceea ce vedeti in imagini.
Daca aveti copii asa cum am fost eu (si inca sunt), o vor iubi si nu-si vor dezlipi nasucurile de usa cuptorului intr-o asteptare incordata sa o vada coapta cat mai repede.
Prajitura Mamei
Nr portii: 22
Timp de preparare: 40 min
Pentru aluat:
1/2 l lapte batut
1 cana de zahar
2 linguri de untura (3 linguri de unt)
2 oua
1 praf de copt
1/2 cub de drojdie
1 varf de lingurita de sare
(coaja de lamaie)
(1 plic zahar vanilat)
(1/2 varf de lingurita de pudra de anason)
faina cat cuprinde ca pentru un aluat potrivit
Pentru umplutura:
1 kg de mere rase
100 gr zahar
(1-2 linguri apa)
(300 gr de rahat)
1 lingura scortisoara
(1 varf de lingurita nucsoara razuita)
(coaja rasa si zeama de la o limeta)
(o lingurita de ghimbir razuit)
Cum se face?
1. Pentru aluat: amesteca toate ingredientele si adauga faina cat cuprinde pentru ca sa obtii un aluat potrivit de moale, ca pentru cozonac; amesteca-l bine si framanta-l pana cand se dezlipeste de marginile vasului;
2. merele le cantaresti rase, le pui intr-o cratita non-aderenta, adaugi zaharul, apa, zeama de limeta, mirodeniile si le lasi sa se caleasca pana cand scad putin si se "zvanta" zeama pe care o lasa;
3. pune hartie de copt pe fundul unei tavi, intinde o foaie de aluat subtire (max. 1/2 cm grosime) si intinde-o pe fundul tavii; inteapa aluatul cu furculita din loc in loc; pune de-asupra umplutura (jumatate din cantitate), presara bucatile de rahat, acopera cu inca o foaie de aluat pe care din nou il intepi din loc in loc cu furculita; pune tava la copt; repeta pana cand termini toata compozitia.
Pofta buna!
Tips:
- In functie de cat de mare ti-e tava ar trebui sa-ti iasa 2 tavi de prajitura.
- In loc de rahat poti folosi fructe uscate, caz in care lasi merele sa se "caleasca" mai putin.
- Ai grija cu ghimbirul. Nu toata lumea il iubeste. El va face prajitura "mai picanta"
- Pentru un plus de savoare coace merele si zdrobeste-le usor (eu ador sa fac prajitura asa; continui sa prepari umplutura cum am descris mai sus dar fara apa).
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare