Prajitura "mai Mult Lunga Decat Lata"
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand am facut prajitura asta, n-avea nume. Asa ca l-am rugat pe sotul meu s-o boteze. El s-a uitat luung la cum arata si i-a pus numele de mai sus :D. Bineinteles s-a gandit la forma prajiturii.
Este de fapt o prajitura cu blat de cacao si portocala cu o crema de unt.
Blatul
- 6 oua
- 200 g zahar tos
- 150 g faina 000, cernuta
- 50 g cacao, cernuta
- 150 g unt gras, topit si racit
- 2 portocale, coja rasa si zeama
- zeama de la o portocala (cam 3-4 linguri)
- 350 g zahar pudra
- 60 g zahar tos
- 130 g unt gras, moale si taiat cubulete
- 1 ou
- coaja de la o portocala
Blatul
Unge cu unt o tava mica ( cam 30/40 cm).
Incalzeste cuptorul la 180 C.
Bate albusurile spuma foarte bine (cu mixerul), apoi adauga zaharul si bate din nou. Adauga zeama de portocale cate putin si bate sa se incorporeze. Spuma nu trebuie sa se lase. Adauga galbenusul si untul. Bate de 4-5 ori. Adauga faina si cacaoa si amesteca incet, cu telul, prin rasturnare, dar nu prea mult ca sa nu se lase. Pune compozitia in tava, niveleaza usor ca sa aibe aceeasi inaltime peste tot si coace cca 30 minute. Lasa la racit putin in tava, dupa care raceste pe un gratar. Taie in doua, pe lungime.
Crema
Bate bine oul si zaharul pudra, pana ce acesta se topeste si amestecul se albeste si se umfla.
Fierbe cam un minut sucul de portocala cu zaharul tos, pana ce zaharul se topeste. Lasa sa se racoreasca putin si, asa cald, toarna-l in fir subtire peste amestecul cu ou, batand incontinuu. Crema se va intari. Adauga untul si coaja de portocala si bate pana se omogenizeaza. Da la rece ca sa se intareasca crema.
Ca sa montezi prajitura, pune putina crema intre cele doua blaturi, iar cu restul unge prajitura pe toate partile. Presara putina cacao si coaja rasa de portocala.