Prajitura Lamington
articol scris de lauras.leckereien blog leckereien.blogspot.com
Am vrut sa fac o pauza de facut PRAJITURI , dar daca trec 2-3 zile, Zmeii mei ma innebunesc deja cu
“Mamaaaaaa, ai ceva dulce?Mamamaaaaa, faci ceva dulce?”
Iar cum de f. mult timp am in vizir aceasta reteta, am zis sa o pun in practica.
Ce problema am intimpinbat, a fost aceea ca ,nu am mai avut in casa frisca destula.De obicei cumpar frisca un caron intreg sa am cind am nevoie, din aceea cu un termen lung de valabilitate, la fel ca si laptele….
Dar uneori , mi-se intimpla sa se termine si stocul fara sa observ.
Na ja, asta este!
INGREDIENTE ALUAT:
- 200g unt/marg.
- 200g zahar de praf. pudra
- 4 oua mari sau 5 mici
- vanilie(zahar,esenta, baton..)
- 175g faina
- 30g cacao
- 1 pac praf copt(10g)
INGREDIENTE DECO:
- 100/150g ciocolata(lapte, amaruie… asta ramine la alegerea personala)
- 30g unt de cocos
- 100g fulgi cocos
- 300ml smintina lichida pentru frisca
- 50g zahar
- 1 pac. intaritor frisca
MOD PREPARARE:
Untul se freaca bine cu zaharaul, adougindu-se pe rind ouale, vanilia si faina amestecata cu cacaoa,praful de copt si cernuta. Totul se pune intr-o tava de chec unsa si infainata sau captusita cu hirtie de copt si se introduce in cuprorul preincins la 180°C, pentru ca.50 min.
PROBA CU SCOBITOAREA!
Se scoate din cuptor si dupa ca 10 min, se rastoarna pe un gratar de bucatarie.
Intr-e timp cicolata se zdrobeste si impreuna cu untul de cocos se pune intr-o punga de nailon.
Pungii i-se face un nod si acesta se pune in apa calda pina la 40°C.
Din cind in cind apa se reincalzeste si cu mina se malaxeaza cicolata pina untul de cocos si ciocolata s-au topit si ametecat bine.
Prajitura se imbraca cu ciocolata topita si se presara cu fulgi de cocos.
Se pune la rece pina cind ciocolata s-a intarit.
Pe mijloc se taie in lungime o bucata din prajitura in asa fel incit , taietura sa formeze un sant in forma de “V”.
Frisca lichida se bate spuma cu zaharul si in final cu intaritorul de frisca si o parte din frisca se dreseaza in santul facut in prajitura.
Partea de prajitura taiata se pune inapoi si pe margini in stiunga si dreapta se dreseaza la fel cu frisca.
Se pna iarasi la rece si dupa ca 30 moin s epoate portiona si servii.
De preferat cu o portie de frisca proaspata sau chiar inghetata.