Prajitura Kartoshka
Sursa Prajitura kartoshka
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acesta este un desert de care toti isi amintesc cu drag pentru ca face parte din dulciurile copilariei, imi amintesc cu drag cand mergeam la cofetarie cu parintii si-mi luam un shake de lapte cu aceasta prajiturica minunata de ciocolata :)
Avantajul acestei prajituri este ca puteti folosi resturi de biscuiti sau pandispan cum am avut eu dupa ce am construit un tort masinuta si nu am folosit tot blatul !
Ingrediente:
500 gr.
firimituri de pandispan ( puteti inlocui cu biscuiti sfaramiciosi cu cacao sau
simpli )
160 gr.
ciocolata neagra 58 % continut de cacao
30 gr.
cacao neagra de calitate ( eu folosesc
Dr. Oetker)
250 gr. unt
250 gr.
lapte condensat
100 gr.
arahide zdrobite bucati potrivite ( le inveliti intr-un prosop si treceti peste
ele cu sucitorul ca sa le zdrobiti )
1 lingurita
esenta de rom
30 gr.
coniac sau rom
Pentru
blat:
4 oua
120 gr
zahar
1
pachetel de zahar vanilat
1 lingurita
de esenta de migdale
30 gr.
cacao
70 gr.
faina
½ plic praf
de copt
4 linguri
ulei
Mod de
preparare :
Blat:
Cerneti intr-un vas faina impreuna cu cacao si cu
praful de copt
Mixati ouale cu zaharul si zaharul vanilat
timp de 10 minute apoi adaugati uleiul
cu esenta si mai mixati cam 2~3 minute.
Incorporati
faina doua rate in ouale mixate, amestecati
cu ajutorul unui tel in forma de para cu miscari circulare de jos in sus
pana devine o compozitie omogena, dar aveti grija sa ramana pufoasa si
oxigenata, sa nu pierdeti tot aerul din ea.
Turnati
compozitia pentru blat intr-o tava potrivita pentru rulade, tapetata cu hartie
de copt si unsa in prealabil cu unt.
Coaceti
blatul timp de 20 de minute la 180 de grade Celsius.
Inainte de
a folosi blatul pentru firimituri, el trebuie lasat 12-24 de ore.
Prajiturile:
Topiti
ciocolata sfaramitata in bucatele impreuna cu untul, laptele condensat si cacao la
bain-marie pana se topeste, amestecand din cand in cand.
Lasati
deoparte 100 de grame din aceasta crema pentru glazurat prajiturile.
Intre timp
sfaramitati in blender blatul copt in prealabil in firimituri.
Amestecati
firimiturile de blat cu arahidele sfaramitate bucatele potrivite cu ajutorul
unui sucitor dupa care adaugati crema de
ciocolata cu coniacul si le amestecati cu mana pana optineti o compozitie
omogena.
Impartiti
aluatul optinut in portii a cate 65~70 grame fiecare si le infasurati pe fiecare in folie
alimentara ca pe niste rulade mici ( le infasurati destul de strans ca sa-si
tina bine forma ).
Tineti
prajiturile formate in frigider pana a doua zi apoi le scoateti din folie si le
puteti glazura cu cele 100 de grame de crema de ciocolata lasata deoparte in
prealabil, o incalziti in mocrounda sau la bain-marie inainte de a gluzura
prajiturile adaugati in ea cateva linguri de frisca sau lapte pentru a o face
mai fluida. Cu ajutorul unei lingurite turnati pe fiecare prajiturica glazura.
In loc de glazura puteti sa le pudrati cu cacao sau sa le tavaliti in firimituri de pandispan.
Pofta buna!