Prajitura Inteligenta Cu Ciocolata
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O prajitura care se prepara rapid, dar foarte si foarte gustoasa, e fina si savuroasa, o recomand neaparat. Adevarata, magie se intampla in cuptor, cand aceasta minune de prajitura, se separa pe straturi, blat crema si glazura :). Am luat reteta de pe blogul lui Miha :D si ii multumesc frumos, pentru reteta. Din pacate nu mi-a iesit din prima, am avut o aventura culinara adevarata in tot sensul cuvantului. Acum ca mi-am redactat pasii gresiti, o pot impartasi si voua, dragi cititori ;)
Pentru, prima data cand am facut prajitura, am facut o mare greseala si am turnat, compozitia pentru copt, intr-o tava cu fund detasabil, acum va puteti imagina, ca mi-a curs jumatate din compozitie, direct in foc picatura cu picatura incet, incet si mirosea groaznic a lapte ars :)), cand m-am prins ce se intampla, am deschis cuptorul, cu gandul sa o mut rapid, macar tava in alta tava, cu apa ca sa nu curga compozitia in foc, si atunci marele esec...am scapat tava pe usa aragazului, fiind fierbinte si eu ma grabeam cat mai repede sa rezolv problema :)) uite asa graba strica treaba :P !
Inca, un pas pe care vi-l recomand, este sa folositi totusi o forma clasica rotunda sau patrata, pentru ca in cea de gulguf, nu iese atat de solida cat ar trebui, pentru ca gulguful este o forma mai inalta si daca e cald, incepe sa curga, o puteti observa din imagini :)
Ingrediente:
5 oua mari separate galbenus de albus
130 gr zahar
1 pachetel de zahar vanilat
8 linguri rase de faina cernuta
150 gr ciocolata amaruie
50 grame unt
500 ml lapte
1 varf de sare
Mod de preparare:
Mixati intr-un vas curat si cu batatoarele mixerului curate, albusurile cu un varf de sare, in spuma lucioasa, separate cu atentie de galbenusuri, sa nu nimereasca galbenus la albus, pentru ca nu veti obtine spuma in cazul in care nimereste un pic de grasime de la galbenus in albus, apoi le lasati deoparte pana pregatiti celelalte ingrediente.
Galbenusurile, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat, pana devin albe ca o crema.
La galbenusuri, se adauga ciocolata topita, impreuna cu untul si racita la temperatura camerei, apoi adaugati faina, mai mixati si incorporati cate putin laptele in aceeasi compozitie cu viteza cea mai mica a mixerului se poate sa amestecati chiar si cu mana fara sa porniti mixerul, riscati sa va stropiti pe nasuc ;) cum am patit eu :P
Dupa, ce s-au omogenizat, adaugati 1/3 din albusul batut spuma si le incorporati, amestecand cu un tel in forma de para, ca sa ingrosati putin compozitia, care a devenit foarte fluida, dupa aceasta incorporati albusul, ramas cu miscari de jos in sus, pana obtineti o compozitie branzita, nu amestecati foarte mult timp, ca sa nu pierdeti tot aerul din albus !
Turnati, aceasta compozitie intr-o tava din silicon sau un vas de yena, daca nu doriti sa treceti prin experienta mea :)) cu marimea de ~ 22 cm diametru, unsa in prealabil cu unt si infainata cu faina, dati tava in cuptor la focul cel mai mic pentru ~ 1h, cand apar mici crapaturi la suprafata si se rumeneste usor, prajitura este gata, o raciti in cuptor dupa care o puneti la frigider, cu tot cu tava in care s-a copt ca sa se prinda bine blaturile din crema, ideal sa o tineti in frigider peste noapte sau ~6 ore cel putin, inainte sa o serviti.
Am ornat prajitura cu menta, carlionti de ciocolata, visine din dulceata si cu un sos de ciocolata pe care il gasiti aici !
Pofta buna :D !
Ingrediente:
5 oua mari separate galbenus de albus
130 gr zahar
1 pachetel de zahar vanilat
8 linguri rase de faina cernuta
150 gr ciocolata amaruie
50 grame unt
500 ml lapte
1 varf de sare
Mod de preparare:
Mixati intr-un vas curat si cu batatoarele mixerului curate, albusurile cu un varf de sare, in spuma lucioasa, separate cu atentie de galbenusuri, sa nu nimereasca galbenus la albus, pentru ca nu veti obtine spuma in cazul in care nimereste un pic de grasime de la galbenus in albus, apoi le lasati deoparte pana pregatiti celelalte ingrediente.
Galbenusurile, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat, pana devin albe ca o crema.
La galbenusuri, se adauga ciocolata topita, impreuna cu untul si racita la temperatura camerei, apoi adaugati faina, mai mixati si incorporati cate putin laptele in aceeasi compozitie cu viteza cea mai mica a mixerului se poate sa amestecati chiar si cu mana fara sa porniti mixerul, riscati sa va stropiti pe nasuc ;) cum am patit eu :P
Dupa, ce s-au omogenizat, adaugati 1/3 din albusul batut spuma si le incorporati, amestecand cu un tel in forma de para, ca sa ingrosati putin compozitia, care a devenit foarte fluida, dupa aceasta incorporati albusul, ramas cu miscari de jos in sus, pana obtineti o compozitie branzita, nu amestecati foarte mult timp, ca sa nu pierdeti tot aerul din albus !
Turnati, aceasta compozitie intr-o tava din silicon sau un vas de yena, daca nu doriti sa treceti prin experienta mea :)) cu marimea de ~ 22 cm diametru, unsa in prealabil cu unt si infainata cu faina, dati tava in cuptor la focul cel mai mic pentru ~ 1h, cand apar mici crapaturi la suprafata si se rumeneste usor, prajitura este gata, o raciti in cuptor dupa care o puneti la frigider, cu tot cu tava in care s-a copt ca sa se prinda bine blaturile din crema, ideal sa o tineti in frigider peste noapte sau ~6 ore cel putin, inainte sa o serviti.
Am ornat prajitura cu menta, carlionti de ciocolata, visine din dulceata si cu un sos de ciocolata pe care il gasiti aici !
Pofta buna :D !