Prajitura Greceasca Cu Sirop, Din Foi De Placinta
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Fetelor, trebuie neaparat sa incercati prajitura asta (eu o pup pe nashica mea draga (Lili) pentru ca mi-a spus despre ea :P). E rapida, gustoasa si cu 0 grad de dificultate in preparare :)))
E chiar perfecta pentru sfarsitul asta (ploios) de saptamana ;)
Ingrediente:
- 1 pahar de ulei
- 1 pahar de zahar
- 1 pachet foi de placinta (400 grame)
- 1 pahar de iaurt (200 ml)
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 4 oua
- 1 lamaie
- 1 fiola esenta de rom
- sirop de zahar ars (4, 5 linguri zahar, 2 cani apa)
Mod de preparare:
Se dezgheata foile de placinta:
Se zdrentuiesc fara mila :P
...acum e momentul pentru a va rezolva vechile rafuieli, ramase nerezolvate...bineinteles, la nivel mental :)))
Se bat ouale cu zahar; se adauga ulei, iaurt, zahar vanilat si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se adauga esenta de rom si se amesteca totul bine:
Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent (nu e nevoie sa ungeti cu nimic forma)
Se da prajitura la cuptor cca. 35-40 de minute pana se rumeneste, la foc potrivit (180 grade)
Intre timp se prepara siropul de zahar ars: ardeti pe foc foarte mic 4, 5 linguri de zahar (eu am pus zahar brun). Cand incepe sa se caramelizeze (nu are voi sa fumege sau sa se arda/sa se inegreasca, fiindca va fi amar) adaugati doua cani de apa. Lasati sa se topeasca caramelul si fierbeti pana scade putin.
Siropul se pune peste prajitura cat inca e calda:
Nu va grabiti, siropul se va absorbi incet, incet...pe masura ce-l turnati:
Asa arata la final:
Se taie cand e rece:
...zemoasa si dulce ca o baclava...adica delicioasa!!!!!!!!!!!!!! :)
P.S. Siropul original era de lamaie: din 3 pahare de apa, zeama de la 2 lamai + coaja, 2 pahare de zahar.
Se fierb toate pana scade putin, dupa care se toarna peste prajitura, exact ca cel de zahar ars.
Eu am facut si varianta asta, dar ai mei n-au fost prea incantati :P ...gustul acru la noi in familie e foarte slab tolerat :)))
...e adevarat, insa, ca asa e foarte racoritoare...si mai putin dulce :P
Va invit sa va alegeti varianta care va place mai mult :)
Reteta preluata de la Floridecamp