Prajitura Gabriela
Sursa Prajitura Gabriela
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O prajitura a carei reteta am luat-o din cartea principesei Margareta “Cartea regala de bucate”. A fost foarte usor de facut si fiecare a gasit ceva bun la ea, mamei i-a placut toata, sorei mele i-a placut crema de lamaie, mie mi-a placut foarte mult blatul de albus dar mi-am zis ca ar merge beton cu o crema de cafea ceva. Oricum vreau sa incerc si asa. Va spuneam ca e o prajitura racoritoare si gustoasa, singurul detaliu care m-a deranjat putin a fost ca blatul de dedesubt s-a inmuiat cam tare dar mi-e cam teama ca eu sunt vina pentru asta caci in reteta se specifica clar sa se desprinda blaturile de foaia de copt, eu nu, am lasat blatul pe foaie si l-a pus si in tava, acorpind apoi cu crema, probabil ca daca il scoteam din tava, nu absorbea umiditatea cum a facut-o. Oricum un detaliu minor pentru o prajitura buuuuna. Dar va spun nu faceti ca mine, respectati reteta ca stie ea de ce.
Pentru blaturi, avem nevoie de:
10 oua, 400 gr. zafar, 300 gr. nuca macinata.
Intai incingem cuptorul la 190 grade C.
Separam 5 din oua: galbenusurile intr-o parte, albusurile in cealalta. Intr-un bol, batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame nuca.
Pregatim tava. Adica o ungem cu unt, punem harstie de copt pe care o mai ungem o data cu unt. urnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.
Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt. Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?
Pana se face blatul in cuptor, nu strica sa ne apucam de crema. Intai pregatim ingredientele: 10 galbenusuri, 400 ml lapte, 400 gr. unt, 200 gr. zahar, 4 linguri de faina, doua lamai, un praf de sare, o fiola de esenta de vanilie.
Intr-o oala, amestecm galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, mestecand mereu pana se ingroase crema. Luam de pe foc si lasam nitelus sa se raceasca.Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse.Dar atentie totusi la lamai, anume la dimensiunea lor, caci eu am avut doua lamai mari, daca le-as fi pus pe amandoua – Doamne Doamne, am pus doar una si a fost suficienta. adem si nitica coaja galbena in untul mixat. Dupa care, finalul, amestecm cele doua compozitii: untul cu lamaie cu crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.
Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor) si punem la frigider o zi sa se aseze.
In Cartea regala de retete se recomanda servirea prajiturii pe farfurii individuale, cam ca pe un cremsnit, nu mi se pare obligatoriu, cred ca se preteaza foarte bine si pe un platou alaturi de alte sortimente.
Pofta buna!